fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUtvrđen rast cijena proizvoda u 63 slučaja

Utvrđen rast cijena proizvoda u 63 slučaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišna inspekcija je u 63 slučaja utvrdila rast maloprodajnih cijena kod trgovaca u Crnoj Gori, dok u 351 slučaju nije bilo povećanja.

Rezultati kontrole od 16. do 28. marta pokazali su da je rast maloprodajnih cijena u apotekama utvrđen u šest slučajeva, dok kod 228 nije bilo poskupljenja.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Vijestima je saopšteno da protekle dvije sedmice nijesu utvrđene nepravilnosti u pogledu formiranja i isticanja cijena kod trgovaca, kao ni u apotekama, uključujući i cijene ljekova koji se izdaju na recept, za koje je marža ograničena.

Tržišna inspekcija je počela da prati kretanja maloprodajnih cijena 16. marta, u odnosu na cijene koje su važile 9. marta, a u proteklom periodu obavljeno je ukupno 648 kontrola.

“Obavljeno je 414 kontrola kod trgovaca koji se bave prometom prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu i 234 u apotekama. U ovaj broj kontrola ulazi i nadzor po osnovu 93 inicijative koje su se odnosile na povećanje cijena proizvoda na našem tržištu, prema kojima je postupljeno“, objasnili su iz Uprave.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, saopštila je sredinom marta, nakon tumačenja Uprave za inspekcijske poslove o slobodnom formiranju cijena na crnogorskom tržištu i prvih značajnih poskupljenja u apotekama, da je formiranje cijena slobodno po zakonu.

“To je sad legalno, ali ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Krenuli smo od prepreke, preko upozorenja, a naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je ranije Sekulić.

Najčitanije