fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUticaj na ekonomiju zavisiće od širenja ili jenjavanja epidemije

Uticaj na ekonomiju zavisiće od širenja ili jenjavanja epidemije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Koronavirus posljedično je pokazao negativan uticaj i na crnogorsku ekonomiju, a kakav će biti u budućnosti zavisi od eventualnog jenjavanja ili prelaska epidemije u teži oblik, smatra profesor na hercegnovskom Fakultetu za menadžment, Vasilije Kostić.

On je agenciji Mina-business kazao da koronavirus već bilježi negativne uticaje na globalnom nivou.

Negativan uticaj se, kako je objasnio Kostić, reflektuje na crnogorsku ekonomiju tako što se odlažu poslovne i druge odluke koje imaju ekonomske implikacije, a koje nije neophodno donijeti odmah, u očekivanju izvjesnije situacije.

“Neizvjesnost je najmanje poželjno okruženje za ekonomski i bilo koji drugi aktivizam, a ona je upravo sada na djelu zbog potencijalne pandemije koronavirusa”, rekao je Kostić, koji je i ekonomski analitičar.

Prema njegovim riječima, uticaj nastale situacije na crnogorsku ekonomiju u budućnosti zavisi od toga kako će se razvijati dalja situacija, odnosno da li će epidemija jenjavati ili će dobiti novi, teži oblik.

“U slučaju jačanja epidemije, moguće je očekivati i veće posljedice po globalnu ekonomiju, a time i našu. To se naročito može očekivati u djelatnostima koje su u vezi sa kretanjem ljudi, odnosno trgovini i turizmu, u smislu da će borba protiv širenja virusa zahtijevati redukovanje već uspostavljenih odnosa, a novi će se odlagati”, objasnio je Kostić.

On, međutim, smatra da će prvobitni strah od virusa, koji trenutno izaziva kontrakcije na ekonomskom planu, u narednom periodu polako jenjavati, kako se bude bolje upoznavao.

“U skladu s tim, polako će se konsolidovati i dešavanja na globalnom ekonomskom nivou u smislu boljeg prilagođavanja, pa u krajnjem očekujem manje posljedice od onih za koje bismo sada mogli pretpostaviti da će se desiti”, saopštio je Kostić.

Pojava koronavirusa u Kini, kao i širenje na druge zemlje, posljednjih mjeseci uzdrmala je svjetsku ekonomiju i postala najveća prijetnja tržištima u ovoj godini.

U posljednjih pet dana indeksi na Wall Streetu potonuli su oko osam odsto, što je posljedica strahovanja ulagača od širenja koronavirusa van Kine.

U Kini se već danima broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa smanjuje, ali virus se brzo širi van te države. Tako je u srijedu prvi put broj novozaraženih van Kine bio veći od njihovog broja u toj zemlji.

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...