fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojen šesti paket mjera podrške privredi i građanima

Usvojen šesti paket mjera podrške privredi i građanima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je šesti paket mjera za ublažavanje posljedica pandemije Covid-19, koje su usmjerene na mikro, mala i srednja preduzeća i građane.

Savjet je danas usvojio izmjene i dopune Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti Covid 19 na finansijski system, kojim su stvorene pravne pretpostavke za implementaciju šestog paketa mjera.

Iz CBCG su saopštili da usmjerenost na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća opravdava činjenica da ova preduzeća zapošljavaju preko 75 odsto ukupnog zaposlenih u Crnoj Gori, dok u istom procentu učestvuju u izvozu.

“Pomenutom odlukom se proširuje obuhvat korisnika kredita koji imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita uz preferencijalni regulatorni tretman”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u pitanju su sektori koji su, na osnovu prethodne analize, prepoznati kao najpogođeniji posljedicama pandemije.

“Spisak prioritetnih djelatnosti u smislu ove odluke je proširen, na način da su dodate sve djelatnosti iz posljednjeg seta mjera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama”, saopštili su iz CBCG.

Prema njihovim riječima, nova lista ugroženih djelatnosti sadrži 111 djelatnosti, kao i kredite odobrene sa namjenom pripreme turističke sezone, odnosno usluge pružanja smještaja i ishrane.

Iz CBCG su kazali da se, u cilju pružanja podrške i fizičkim licima, kroz dalje olakšavanje restrukturiranja njihovih kredita, daje mogućnost produženja roka otplate za najviše pet godina korisnicima kredita kojima je zarada smanjena više od deset odsto kao posljedica epidemije.

„Klijentima se omogućava korišćenje moratorijuma do šest mjeseci u slučajevima kada se produženjem roka otplate od pet godina ne može očuvati neopterećeni dio zarade definisan Odlukom“, rekli su iz CBCG.

Oni su saopštili da je usvojena izmjena kojom se omogućava da banke prilikom restrukturiranja i klasifikacije kredita na koje se primjenjuje Odluka o makroprudencijalnim mjerama, koje odobravaju fizičkim licima, i u slučaju kada kredit nije obezbijeđen kolateralom u skladu sa propisima, mogu ugovarati duži rok od prethodno utvrđenog, do pet godina na način da krajnji rok dospijeća ne bude duži od deset godina.

„Bankama je data mogućnost da, pri procjeni kreditne sposobnosti korisnika kredita i raspoređivanja stavki aktive u odgovarajuću klasifikacionu grupu, mogu za vrijeme trajanja odluke da isključe finansijske pokazatelje korisnika kredita koji se odnose na ovu godinu“, dodali su iz CBCG.

Odluka će, kako je saopšteno, stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Najčitanije