fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUspješna komunikacija važna za organizaciju

Uspješna komunikacija važna za organizaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Koronakriza je pokazala da je uspješna komunikacija izuzetno važna za organizaciju, da su zaposleni najveća snaga, a svaka promjena prilika za novi rast i napredovanje, ocijenila je direktorica Ekspertske funkcije za korporativno komuniciranje u Addiko banci, Nataša Milović.

„U Addiko banci smo svjedočili koliko se islplatila digitalna transformacija i što sve trebamo dodatno prilagoditi i digitalizovati, uvjerili smo se da je uspješna komunikacija od izuzetne važnosti za organizaciju, da su nam zaposleni najveća snaga i da je svaka promjena prilika za novi rast i napredovanje“, rekla je Milović u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona je dodala da ih je kriza podsjetila na važnost fleksibilnosti, kao i na činjenicu da je sve moguće, prolazno i da se mijenja.

„Glavnu stvar smo, nadam se, naučili, a to je da sve na šta ne možemo da utičemo, otpustimo i krenemo dalje. Nema sumnje da smo se svi promijenili, ali ja tu ne vidim ništa loše. Pitanje je koliko profesionalaca se do sada uopšte srelo s krizom u praksi, a iz krize se najbolje uči“, poručila je Milović.

Ona je saopštila da se najveći izazov u internoj komunikaciji od pojave pandemije koronavirusa odnosio na pronalaženje načina da se i tokom rada na distanci održi duh zajedništva i osjećaj pripadnosti, da se članovi tima inspirišu da ostanu angažovani, da im se pruži podrška, a održi kontinuitet poslovanja i sigurnost.

Kada je u pitanju eksterna komunikacija, Milović smatra da je period u kome su banke ponudile građanima i preduzećima mogućnost odlaganja plaćanja obaveza po kreditu, odnosno moratorijum, bio najzahtjevniji u komunikološkom smislu.

„Imali smo obavezu da u veoma kratkom roku klijentima pružimo sve potrebne informacije, ukažemo na važnost mjera zaštite i omogućimo korišćenje alternativnih kanala za podnošenje zahtjeva, uspostavimo kontrolu nad procesom prijavljivanja i komunikacijom, pokažemo odgovornost i pružimo potrebno povjerenje u vrijeme kada se pribojavaju za sopstveno zdravlje i egzistenciju“, kazala je Milović.

Ona smatra da je krizni menadžment veoma kompleksan i da predstavlja izazov za sve učesnike krizne situacije, dok nedostatak strategije može rezultirati kritikom i nepovjerenjem.

„Ono što iz profesionalnog ugla primjećujem je često odsustvo određenih principa komunikacije, u prvom redu dosljednosti, pravovremenosti i jednostavnosti. Zato treba angažovati stručnjake u svojim oblastima, koji bi bili dio timova za upravljanje krizom, a čiji neizostavan dio moraju biti i eksperti za komunikaciju“, objasnila je Milović.

Ona je dodala da samo efikasna komunikacija vodi ostvarivanju ciljeva u vidu podizanja svijesti, odgovornosti i promjene nečijeg stava ili mišljenja.

Milović je navela da je funkcija korporativnih komunikacija, kao što je to praksa u savremenom poslovnom svijetu, dio višeg rukovodstva banke, te da je samim tim bila uključena od samog početka u krizni tim.

„Interno, primarni fokus intenzivne komunikacije bio je krizna komunikacija u vezi sa mjerama zaštite od koronavirusa i odlukama banke povezanim sa novonastalom situacijom, te podrška timovima i podizanje svijesti zaposlenih o korporativnim vrijednostima i načelima“, saopštila je Milović.

Ona je kazala da su glavni ciljevi u eksternoj komunikaciji bili da se očuva imidž banke kao ugledne, društveno-odgovorne kompanije i poslodavca, s aktivnim i partnerskim pristupom prema zajednici i klijentima tokom kriznog perioda.

„Pored Addiko principa jednostavnosti u komunikaciji, fokusiranosti na bitno i efikasnosti, cjelokupni pristup kojim smo se vodili u prethodnom periodu je transparentna, pravovremena i pozitivna komunikacija, što se pokazalo veoma uspješnim i rezultiralo zadovoljstvom zaposlenih i pozitivnom reputacijom banke“, rekla je Milović.

Kada je riječ o porukama koje se plasiraju javnosti tokom krize, ona smatra da bi svi trebalo mnogo više da se kritički odnose prema sadržajima koji se plasiraju javnosti, posebno tokom krize.

„Od važnosti je da pratimo više izvora informacija, da budemo objektivni i analitični, prije nego sve što putem sredstava informisanja stiže do nas usvojimo kao ispravno ili kao model ponašanja. Na taj način pokazujemo otpor prema manipulaciji i štitimo kritičku misao, ne ponašamo se po šablonu, koristimo sopstvenu logiku i razum i doprinosimo kreiranju javnog mnjenja, jer ono je ogledalo u kojem otkrivamo svoje kolektivno lice“, saopštila je Milović.

Ona je kazala da su u Addiko banci ponosni na priznanje za izvrsnost u izazovima, koje joj je dodijeljeno, jer su pokazali ekspertizu, profesionalizam i istrajnost u najtežim trenucima.

„Ta nagrada se dodjeljuje kompanijama za kvalitetan odnos prema zaposlenima u periodu pandemije koronavirusa, a značajan dio uspješne realizacije svih inicijativa HR-a pripada uspješnoj internoj komunikaciji, koja ima ključnu ulogu u kreiranju korporativne kulture i upravljanju kriznom situacijom“, objasnila je Milović.

Ona je dodala da priznanje potvrđuje činjenica da su u Addiko timu tokom prethodnog perioda odlučno i dosljedno stremili ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva, dijelili zajedničke korporativne vrijednosti, sačuvali timski dug uprkos brojnim izazovima i pokazali brigu prema zajednici, a solidarnost i humanost kroz učešće u brojnim društveno odgovornim aktivnostima.

Najčitanije