fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUskoro leti i drugi Embraer

Uskoro leti i drugi Embraer

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz nove nacionalne avio-kompanije Air Montenegro saopštili su da je drugi avion tipa Embraer E 195 stigao u Crnu Goru na podgorički aerodrom i da je pitanje dana kada će biti uključen u flotu i krenuti s letovima.

“Da bi što prije ovaj avion bio operativan, Air Montenegro je u prethodnom periodu pomogao GECAS-u da preuzme motor koji su potraživali od Montenegro Airlinesa (MA). Odmah nakon toga smo postavili naše motore u avion. Svima je u interesu da avion krene što prije, kako bi odgovorio na potrebe obimnog reda letjenja”, rekli su Danu iz Air Montenegra.

Na pitanje da li može doći do dogovora sa stečajnom upravom MA i mehaničarima bivšeg nacionalnog avio-prevoznika koji mogu da rade na održavanju aviona i da li se avioni mogu održavati u Podgorici, iz Air Montenegra su kazali da imaju sopstvenu organizaciju za održavanje aviona pošto je od Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobijeno potrebno uvjerenje.

“Svi zaposleni inženjeri i avio-mehaničari u Air Montenegru su bivši zaposleni MA. Kako MA u stečaju nema potrebne sertifikate i odobrenja za održavanje aviona, ne možemo da vršimo radove održavanja aviona kod pomenute kompanije”, navodi se u odgovoru.

Air Montenegro je do sada prodao oko 50 hiljada karata u redovnom saobraćaju.

“Kao kompanija smo vrlo zadovoljni rezultatima prodaje i interesovanja naših putnika”, kazali su iz kompanije.

Na pitanje, da li će Air Montenegro ovu godinu završiti u plusu i kakve su projekcije na osnovu dosadasnjih rezultata, iz avio-kompanije su odgovorili da posluju u skladu s planom koji je usaglašen sa resornim ministarstvom.

“Ovim planom su u prvoj godini predviđene investicije i ulaganje u osnovna sredstva, infrastrukturu i ljudstvo. S druge strane, kompanija je počela da generiše prihode od 10. juna ove godine, kada se desio prvi zvanični let redovnog saobraćaja, tako da gledajući turističku sezonu, možemo reći da su naše projekcije optimistične, ali je isuviše rano iznositi konačne zaključke. Obračunski period je godinu dana, a mi letimo tek dva mjeseca”, kazali su iz kompanije.

Oni su naveli da ono što mogu da kažu jeste da postoji visok stepen popunjenosti aviona, što govori da su odabrane destinacije uspješne i u skladu su sa potražnjom koja je postojala na tržištu.

Iz Air Montenegra su saopštili da država do sada nije novčano pomagala Air Montenegro.

“Vlada je odlukom o osnivanju definisala osnivački kapital u iznosu od 30 miliona EUR, od čega je do sada uplaćeno 26 miliona. Većina tih sredstava je utrošena na kupovinu i osposobljavanje za rad dva aviona koja su u vlasništvu kompanije, odnosno države Crne Gore. To znači, da je ovim osnivačkim kapitalom Vlada omogućila da po prvi put imamo plovidbene avione koji su u vlasništvu nacionalne avio-kompanije Crne Gore”, objasnili su iz kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije