14 C
Podgorica
September 29, 2020.
Naslovnica MINA Business Uragan Sally i pad američkih zaliha podigli cijene nafte iznad 41 USD

Uragan Sally i pad američkih zaliha podigli cijene nafte iznad 41 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 41 USD budući da je uragan Sally zatvorio američku proizvodnju u Meksičkom zalivu i zalihe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neočekivano pale.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,38 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 88 centi višoj cijeni, od 39,18 USD, prenosi Hrportfolio.

Više od četvrtine američke proizvodnje u Meksičkom zalivu zatvoreno je u utorak zbog uragana Sally.

Zatvaranje proizvodnje moglo bi da pomogne da se smanje zalihe, iako su zatvorene i rafinerije pa je potražnja smanjena.

Glavni proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih proizvođača odlučili su da smanje snadbijevanje upravo kako bi spustili zalihe na petogodišnji prosjek. Do kraja godine smanjivaće proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno.

Dodatnu podršku cijenama pružio je i izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazao pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici za 9,5 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov rast.

“API i vremenske nepogode dodatno podstiču cijene nafte, uprkos nepovoljnoj fundamentalnoj i tehničkoj pozadini”, smatra analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

Potražnja zabrinjava trgovce, s obzirom na ponovni rast broja zaraženih koronavirusom. OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizile su u ovoj sedmici procjene potražnje.

Ministarsko vijeće OPEC+ raspravljaće danas o stanju na tržištu i prema tvrdnjama neimenovanih izvora vjerovatno će preporučiti striktno poštovanje sporazuma a ne dodatno ograničenje snabdijevanja, uprkos padu cijena u proteklim danima.

OPEC je u srijedu saopštio da je cijena barela iz njegove korpe u utorak iznosila 39,35 USD, te je porasla za 39 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Nezabilježeno da crkveni velikodostojnik sastavlja Vladu

Podgorica, (MINA) – U novijoj evropskoj istoriji nije zabilježeno da neki crkveni velikodostojnik sastavlja...