fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUNWTO da podstakne otvaranje granica zemalja članica EU

UNWTO da podstakne otvaranje granica zemalja članica EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma pozvali su Svjetsku turističku organizaciju (UNWTO) da podstakne otvaranje granica zemalja članica EU prema evropskim državama koje nijesu u Uniji, kako bi se redukovali negativni efekti pandemije na turizam.

Državni sekretar u Ministarstvu, Damir Davidović, danas je na virtuelnom sastanku UNWTO Komisije za Evropu (CEU), pozvao tu međunarodnu asocijaciju da podupre evropske države koje nijesu u EU podsticanjem otvaranja granica članica Unije ka njima.

On je podsjetio da je Crna Gora 2. juna otvorila granice za veliki broj država, kao i da se ažuriranje obavlja na sedmičnom nivou, uz poštovanje kriterijuma koji se odnosi na stepen zaraženosti, kako bi se pandemija držala pod kontrolom.

Davidović je predstavio i do sada realizovane aktivnosti po pitanju suzbijanja negativnih efekata pandemije koronavirusa u Crnoj Gori, sa akcentom na dva usvojena i realizovana paketa ekonomskih mjera.

On je najavio i da se usvajanje trećeg paketa pomoći očekuje ubrzo.

Iz Ministarstva turizma je saopšteno da je na virtuelnom sastanku, čiji je domaćin bio Uzbekistan, generalni sekretar UNWTO, Zurab Pololikašvili, kazao da se svijet suočava sa do sada nezapamćenom globalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom vanrednom situacijom zbog pandemije Covid-19, te da su putovanja i turizam bez sumnje među najugroženijim sektorima.

On je saopštio da statistike potvrđuju da je pandemija koronavirusa naglo smanjila dolazak međunarodnih turista, te da se na globalnom nivou bilježi pad od 44 odsto u prva četiri mjeseca ove godine, dok je dolazak u aprilu smanjen čak 97 odsto.

Kada je riječ o Evropi, u prvom kvartalu je broj dolazaka smanjen 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Polikašvili je rekao da postoje tri scenarija kojim se predviđa pad između 58 odsto i 78 odsto u međunarodnim dolascima turista u ovoj godini, što će zavisiti u mnogome od trajanja ograničenja putovanja i ponovnog otvaranja državnih granica.

Visoki zvaničnici nadležni za turizam iz 27 članica Komisije za Evropu učestvovali su u ministarskoj diskusiji o aktivnostima država u oblasti turizma, a kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Na sastanku je bilo riječi i o budućnosti u sektoru zapošljavanja, ali i o zajedničkom instrumentu UNWTO i IFC-a, takozvanom Zelenom instrumentu finansiranja, koji se odnosi na održivi turizam.

Polikašvili je, u završnoj riječi, saopštio da su sigurnost i bezbjednost teme u fokusu turizma, te da su pitanja koja se odnose na zdravlje još više dobila na značaju u ovom trenutku.

On je poručio i da, bez obzira na aktuelni momenat, UNWTO podstiče članice da se pripreme na nove investicije.

Najčitanije