fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU realizaciji turističkih vaučera mogu učestvovati i seoska domaćinstva

U realizaciji turističkih vaučera mogu učestvovati i seoska domaćinstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U realizaciji turističkih vaučera za prosvjetne i zdravstvene radnike, osim izdavaoca privatnog smještaja, mogu učestvovati i seoska domaćinstva koja se bave ugostiteljskim uslugama, odlučila je Vlada.

Na današnjoj sjednici Vlade donijete su izmjene i dopune mjera podrške građanima i privredi za prvi kvartal ove godine.

„Izmjene i dopune odnose se na mjeru – turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smještaja, u okviru koje se spisak subjekta sa pravom na podršku dodaju i seoska domaćinstva koja se bave ugostiteljskim uslugama“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave mineralne sirovine arhitektonskograđevinskog (ukrasnog) kamena „Bobik“, Cetinje, od 16. februara 2016. godine i prihvatila Sporazum o raskidu ugovora o koncesiji.

Iz Vlade je saopšteno da je posebna Komisija u izvještaju konstatovala da eksploatacijom i obradom kamena, odnosno proizvodnjom finalnog proizvoda – ploča, nije moguće ostvariti određenu dobit, odnosno da ležište tehnički nije moguće eksploatisati uz ekonomsku opravdanost.

„S obzirom na to da, u skladu sa Zakonom o koncesijama, koncesioni odnos prestaje sprazumom koncedenta i koncesionara, zaključeno je da su se stekli uslovi za sporazumni raskid tog koncesionog ugovora“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, kako se navodi, prihvatila Predlog za davanje saglasnosti za kreditno zaduženje Opštine Berane kod NLB banke, u iznosu od milion EUR.

„Usvojen je Predlog za stavljanje van snage zaključka Vlade od 1. oktobra prošle godine kojim je donijeta Odluka o donošenju izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Ulcinj“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je povod za izmjene i dopune PUP-a bila odluka Vlade o davanju u dugoročki zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora za eksploataciju solarne energije i izgradnju solarnih sistema instalisane snage veće od 200 mw.

„Imajući u vidu formalne nedostatke u sprovedenoj proceduri donošenja planskog dokumenta, kao i neodrživost planskih rješenja s aspekta uticaja na životnu sredinu odlučeno je da se ne nastavlja dalja procedura objave odluke u Službenom listu“, rekli su iz Vlade.

Kako su naveli, usvojena je informacija o potrebi obezbjeđivanja dodatnih sredstava po projektu rekonstrukcije magistralnih puteva.

Iz Vlade su kazali da je programom obuhvaćena rekonstrukcija 216,3 kilometara magistralnih puteva za čiju su realizaciju predviđena sredstva iz opštih prihoda budžeta i iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke.

Navodi se da je ugovorom o finansiranju sa EBRD na iznos od 40 miliona EUR predviđena rekonstrukcija magistralnih puteva na dionicama Rožaje – Špiljani, Danilovgrad – Podgorica i Tivat – Jaz.

„Imajući u vidu da su nakon završetka projektne dokumentacije dobijene vrijednosti veće od prvobitno procijenjenih u ukupnom iznosu od 71,6 miliona EUR, Vlada je dala saglasnost da se, u cilju okončanja tenderskog postupka, nastavi sa punom realizacijom programa i da nedostajući iznos sredstava bude obezbijeđen iz kapitalnog budžeta ili drugog izvora finansiranja nezavisno od ugovora sa Evropskom bankom“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije