fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Baru trenutno oko tri hiljade gostiju

U Baru trenutno oko tri hiljade gostiju

Bar, (MINA-BUSINESS) – U Baru trenutno boravi oko tri hiljade prijavljenih gostiju, saopštio je direktor barske Turističke organizacije (TO), Emil Kukalj, i dodao da se sezona realizuje u skladu sa očekivanjima.

„U odnosu na prethodnu godinu ovo je veliko uvećanje. Međutim, u odnosu na 2019. godinu, to je oko 50 odsto ostvarenog turističkog prometa. Kada govorimo o potrošnji, ona je nešto niža zbog smanjenja platežne moći tursita sa naših emitivnih tržišta”, rekao je Kukalj za Mediabiro.

On je kazao da se u špicu ljetnje turističke sezone očekuje oko 50 odsto ostvarenog prometa iz 2019.

“Zaista smo se potrudili da pripremimo kvalitetnu sezonu. Imamo manji pritisak na infrastrukturu, što će možda na neki način uticati na stepen zadovoljstva turista“, naveo je Kukalj.

Kada je riječ o strukturi gostiju, najviše ih je iz regiona, odnosno Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, ali ima i turista iz Kazahstana. Najveći broj gostiju bilježi privatni smještaj.

„To je lijepa vijest, jer je došlo do uspostavljanja avio-saobraćaja između Kazahstana i Podgorice. U suštini, ovo je struktura gostiju koja je opštepoznata. U Baru su to manje-više stalni gosti“, rekao je Kukalj.

Cjenovna politika u Baru je u skladu sa trenutnom sitacijom, pa su cijene ostale na nivou iz prošle godine.

“Naš apel je bio da je neophodan oprez u politici cijena. Svjesni smo da kad se jednom cijene spuste, teško ih je vratiti na pređašnje stanje. Uvijek je preporuka da se za istu cijenu ponudi kvalitet više ili da to bude neki sezonski popust. Mi ne možemo direktno utkcati na politiku cijena, ali došlo je do njihove korekcije“, kazao je Kukalj.

U TO Bar su, kako je naveo, umjereni optimisti kada je u pitanju ljetnja turistička sezona, ali i cijela godina.

“Ove godine, zbog situacije, očekujemo manje prihode. To je očekivanje na nivou destinacije. Kod nekoga možemo imati bolju situaciju, kod nekoga lošiju, sve u zavisnosti kako se ko pripremio za sezonu. Na nivou destinacije očekujemo 50 odsto od 2019. godine kada je u pitanju broj dolazaka“, saopštio je Kukalj.

Na plaži u Dobrim vodama prvog dana vikenda bilo je dosta kupača, a menadžerka hotela Kalamper, Zejnepa Dreković, govorila je o popunjenosti kapaciteta i najavama za naredni period.

„Hotel Kalamper trenutno je popunjen oko 60 odsto. S obzirom na to da je vikend, popunjenost je veća, a radnim danima iznosi oko 40 odsto. Osim gostiju iz regiona i Evrope, ima i domaćih“, rekla je Dreković.

Ona je dodala da su najave odlične, ali da otkazna politika omogućava gostu da u svakom trenutku može da otkaže posjetu.

„S obzirom na činjenicu da se epidemiološka situacija popravila, očekujemo da će biti veliki broj turista. Najave su odlične i očekujemo da će se sve rezervacije realizovati. Imamo najviše gostiju iz okruženja, ali i Zapadne Evrope, Ukrajine i Rusije. To su gosti koji svake godine dolaze, tako da ih očekujemo i ove“, rekla je Dreković.

Hotel Kalamper je zbog dobrih najava upotpunio ponudu otvaranjem luksuznog plažnog Koktel beach bara, u koji je uloženo preko 300 hiljada EUR.

„Nadamo se da će njegovo otvaranje upotpuniti našu ponudu i da će gosti biti zadovoljni“, kazala je Dreković.

Najčitanije