fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTurski investitori dobrodošli u Crnu Goru

Turski investitori dobrodošli u Crnu Goru

Podgorica, Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Turska je važan ekonomski partner Crnoj Gori, a investitori iz te zemlje su više nego dobrodošli, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je u intervju za agenciju Anadolija kazao da je Turska važan ekonomski partner Crnoj Gori i da je upravo iz tog razloga na čelu delegacije Ministarstva koja će od sjutra boraviti u službenoj posjeti Turskoj.

“Tamo ću se sastati s ministrima za spoljnu trgovinu, industrije, turizma, a najvjerovatnije i s ministrom omladine i sporta, koji je ispred Turske na čelu Mješovite komisije koja je formirana da unaprijedi ekonomske odnose između Turske i Crne Gore”, rekao je Milatović.

On je dodao da će imati priliku da razgovara i s turskim privrednicima, kojima će predstaviti sve investicione mogućnosti, novu biznis logiku i potencijal koji Crna Gora ima.

Govoreći o ulaganjima turskih kompanija i državljana, Milatović je naveo da je skoro trećina stranih firmi koje posluju u Crnoj Gori porijeklom iz Turske, odnosno iz turskog kapitala.

“Crna Gora u Turskoj ima značajnu dijasporu, tako da ću se sastati i s našom dijasporom. Želim da, pored dobrih odnosa, našoj dijaspori predočim sve ekonomske mogućnosti koje Crna Gora pruža”, rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, turski investitori su prisutni u nekim jako značajnim crnogorskim preduzećima.

“Osim toga, imamo veliki broj malih turskih privrednika koji su izabrali Crnu Goru da otvore svoje biznise. Želim svima njima da predočim dodatno jednu novu viziju Vlade, kao sigurnu, ozbiljnu i zasigurno dobru investicionu destinaciju za njihovu budućnost”, saopštio je Milatović.

On je poručio da Crna Gora ima stabilne javne finansije, da je dobra turistička sezona rezultirala ekonomskim oporavkom i da državu ove godine očekuje ekonomski rast veći od deset odsto.

“Situacija u zemlji trenutno je puno bolja nego ona kakva je bila u decembru prošle godine, kada je nova Vlada stupila na dužnost. Prošla godina je u Crnoj Gori bila jako teška. Ekonomija je pala 15 odto, javne finansije su bile u veoma teškom stanju, a deficit budžeta je bio 11 odsto, tako da su to zaista bili veliki problemi s kojim se nova Vlada suočila”, podsjetio je Milatović.

On je naveo da je situacija danas u potpunosti drugačija.

“Imamo stabilne javne finansije i budžetski suficit u mjesecima od juna do septembra, što je ogromna stvar. Taj budžetski suficit je poprilično veliki, čak veći u odnosu na rekordnu 2019. godinu kada je aktivnost u zemlji bila poprilično dobra”, objasnio je Milatović.

On je dodao i da je Crna Gora imala dobru turističku sezonu i da je evidentiran snažan oporavak turizma, jedan od najvećih na Mediteranu.

“Mi ćemo ove godine imati 70 odsto onoga što smo ostvarili u rekordnoj 2019, i to je iznad svih očekivanja Vlade, a i ostalih aktera u Crnoj Gori. Ovu godinu ćemo završiti s ekonomskim rastom koji je veći od deset odsto i kao ministar ekonomskog razvoja sam veoma zadovoljan zbog toga”, rekao je Milatović.

Kao privrednu granu s najviše potencijala za unapređenje saradnje, Milatović vidi turizam, koji je nosilac privredne aktivnosti u Crnoj Gori.

“Osim toga, tu je i energetika, posebno u dijelu obnovljivih izvora energije. Takođe sektori logistike, poljoprivrede, IT-a i kompletna industrija koja se tiče digitalne ekonomije i inovacija”, precizirao je Milatović.

Među većim turskim kompanijama koje trenutno posluju u Crnoj Gori je i kompanija Tosyali, koja je 2012. godine preuzela Željezaru Nikšić.

Govoreći o situaciji u toj kompaniji, Milatović je podsjetio da je Željezara u maju nakratko prestala s proizvodnjom.

“Od tada sam u intenzivnoj komunikaciji s radnicima i menadžmentom te kompanije, kao i sa bordom direktora i vlasnikom u Turskoj. Pokušavamo da određene stvari zajednički riješimo i nađemo što bolju i održiviju budućnost za Željezaru i turskog investitora u Crnoj Gori”, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije