fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržište osiguranja stabilno 

Tržište osiguranja stabilno 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržište osiguranja u Crnoj Gori je stabilno, pri čemu su sva društva koja posluju na crnogorskom tržištu solventna i likvidna, saopštio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, Uroš Andrijašević.

On je, kako je saopšteno iz Agencije, na prvom forumu Evropskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovnog penzionog osiguranja (EIOPA) i supervizora osiguranja zemalja Zapadnog Balkana u Frankfurtu predstavio pokazatelje poslovanja na crnogorskom tržištu osiguranja, kao i ključne aktivnosti koje realizuje Agencija.

„Tržište osiguranja u Crnoj Gori je stabilno, sa rastom bruto fakturisane premije u iznosu od deset odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, te su sva društva koja posluju na crnogorskom tržištu solventna i likvidna“, rekao je Andrijašević.

On je posebno apostrofirao rad na komunikacionoj strategiji za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori, imajući u vidu da zajednička kultura supervizije koja je jedan od prioriteta EIOPA-e, kad se radi o zemljama Zapadnog Balkana, zahtijeva potrebu za jačanjem kulture osiguranja u tim zemljama, kako bi se premija osiguranja po stanovniku u zemljama regiona približila prosjeku EU.

Andrijašević je, u ime Agencije za nadzor osiguranja, načelno inicirao osnivanje Zapadno-balkanske inicijative supervizora osigiranja, kao neformalne platforme za efikasniju i frekventniju razmjenu praktičnih iskustava u radu, naročito u procesu pripremnih aktivnosti za uvođenje novog regulatornog okvira Solventnost 2, koji će sve zemlje aspirantkinje za članstvo u EU biti u obavezi da primjenjuju od dana članstva.

Direktorica Agencije, Biljana Pantović, predstavila je vrste nadzora, kao i normativne aktivnosti u kojima učestvuje Agencija, naglasivši posebno inicijativnu i koordinativnu ulogu Agencije na izradi prve kvantitativne studije uticaja, koja se sprovodi zajedno sa tržištem osiguranja u Crnoj Gori.

Tu aktivnost su učesnici Foruma ocijenili kao veoma proaktivan korak u pripremi za implementaciju novog regulatornog okvira, koji druge zemlje Zapadnog Balkana takođe treba da preduzmu.

Delegacija Agencije nastavlja posjetu Frankfurtu učešćem na Globalnoj konferenciji supervizije osiguranja.

Najčitanije