fbpx
7.9 C
Podgorica
November 29, 2021.
Naslovnica Glavna vijest Težnja da robna razmjena sa Turskom bude 250 miliona EUR

Težnja da robna razmjena sa Turskom bude 250 miliona EUR

Podgorica, (MINA – BUSSINES) – Crna Gora teži da trgovinska razmjena sa Turskom bude 250 miliona EUR do kraja 2022. godine, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, dodajući da će crnogorska Skupština na narednoj sjednici ratifitkovati Sporazum o slobodnoj trgovini između dvije države.

On se tokom posjete Turskoj sastao se sa ministrom trgovine Mehmetom Mušom i članom Borda direktora Unije komora i robne razmjene (TOBB), Faikom Javuzom.

“Crna Gora i Turska imaju prijateljske odnose i snažnu ekonomsku saradnju koja se može dodatno unaprijediti, pogotovo u pogledu obima trgovinske razmjene i investicija”, rekao je Milatović tokom sastanka sa Mušom.

On je naglasio da je cilj kojem Crna Gora teži da trgovinska razmjena sa Turskom bude na duplo većem nivou od sadašnjeg, 250 miliona EUR do kraja 2022. godine, što je, kako je podsjetio, najavio i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prilikom nedavne posjete Crnoj Gori.

Kako bi smišljeno i strategijski krenuli u realizaciju tog cilja, Milatović je rekao da sa sigurnošću može da najavi da će crnogorski Parlament već na narednoj sjednici ratifitkovati Sporazum o slobodnoj trgovini između dvije države.

On je, kako se navodi iz resornog ministasrtva, tom prilikom od Muše dobio uvjerenje da će Sporazum u najskorijem periodu potpisati i Turska.

Milatović je sagovornika upoznao sa ciljem i politikom koju Vlada sprovodi.

“A koja između ostalog obuhvata: poboljšanje poslovnog ambijenta, suzbijanje sive ekonomije i korupcije, privlačenje direktnih stranih investicija i promocija Crne Gore kao sigurne investicione destinacije sa stabilnim javnim finansijama, u kojoj su turski investitori dobrodošli”, kaže se u saopštenju.

Milatović je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je Turska ekonomski snažno prisutna u Crnoj Gori.

“Pogotovo u posljednjih nekoliko godina, pa danas kompanije iz ove zemlje čine gotovo trećinu od ukupnog broja stranih kompanija koje posluju kod nas”, rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, investitori, koji se nalaze među deset najvećih u Crnoj Gori uglavnom ulažu u energetiku, logistiku, turizam i nekretnine, “a vjerujemo da se uskoro mogu naći i u prvih pet”.

“S obzirom na veliko interesovanje koje su iskazali ovog puta, sve bliži smo da to i ostvarimo”, rekao je Milatović.

Tokom sastanka Javuzom Milatović je kazao da je zadovoljan susretom.

„Zaista mi je veliko zadovoljstvo što imam priliku da se lično upoznam sa radom i postignutim uspjesima Unije TOBB. Vaše iskustvo, način poslovanja, vođenje politika o unapređenju privatnog sektora i konkurentnosti služiće našem daljem radu kao krajnji cilj koji želimo postići”, dodao je on.

Miltović je ocijenio veoma važnim uspostavljanje institucionalne i privredne saradnje između Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) i drugih crnogorskih institucija sa institucijama sa teritorije Turske, u cilju razmjene iskustava i sagledavanja mogućnosti zajedničkog djelovanja.

“Sagovornici su se nadalje usaglasili oko uspostavljanja bilateralne komore između TOBB-a i PKCG koja će pomoći u unapređivanju ekonomske i trgovinske saradnje između dvije države”, kaže se u saopštenju.

Milatović i Javuz su najavili potpisivanje Sporazuma o uspostavljanju bilateralne komore, na idućoj sjednici Mješovite komisije koja će se održati početkom naredne godine u Turskoj.

Javuz je, kako su saopštili iz MER, Milatovića upoznao sa radom Univerziteta TOBB, koji trenutno pohađa sedam hiljada studenata iz cijelog svijeta.

“Oni imaju priliku da, osim akademskog znanja, steknu i praktično iskustvo, to jest, plaćeno stažiranje u turskim kompanijama i pioniri su takvog modela obrazovanja u Turskoj”, kaže se u saopštenju.

Milatović je rekao da Vlada istinski vjeruje da je obrazovanje ključ svih promjena i da joj je cilj da mladi iz Crne Gore imaju što veće mogućnosti da unaprijede svoje znanje i da se profesionalno i akademski razvijaju.

Iz MER su rekli da je tokom susreta dogovoreno da Univerzitet TOBB uspostavi stipendiranje za crnogorske studente već od naredne godine.

“Uviđajući kvalitet i uspjehe Univerziteta uvjeren sam da će vaše prisustvo dati jak podsticaj daljem razvoju našeg tržišta rada i ojačati ga stručnim i kvalitetnim kadrom”, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije