fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvi u trgovačkom sektoru da imaju ista prava za rad nedjeljom

Svi u trgovačkom sektoru da imaju ista prava za rad nedjeljom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi privredni subjekti u trgovačkom sektoru moraju imati ista prava za rad nedjeljom, ocijenio je Odbor za trgovinu odjećom i obućom Unije poslodavaca (UPCG).

Odbor je razmatrao pitanje mogućeg uvođenja radne nedjelje koje se odnosi na preduzetnike i mikro preduzeća, kao i njihov rad u toku ljetnje i zimske turističke sezone i zauzeo jedinstven stav da je neprihvatljivo da se trgovački sektor dijeli shodno broju zaposlenih koje privredni subjekt zapošljava.

“Svako takvo i slično rješenje podrazumijevalo bi legalizaciju grube diskriminacije koja je po svom pojavnom obliku gora i nepovoljnija od one koja je uvedena 2019. godine članom 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini”, navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora su kazali da su raspoloženi da pruže podršku i pun doprinos iznalaženju najboljeg, zajedničkog rješenja koje bi uključilo legitimne interese svih strana u ovom procesu, a svim privrednim subjektima omogućilo ista prava za rad nedjeljom.

“U prilog tome, istaknuta je spremnost Odbora da sa socijalnim partnerima i Vladom razmijeni argumente i činjenice i ponudi im konkretne predloge za prevazilaženje postojeće situacije, naročito u svijetlu poslovanja u toku turističke sezone i očekivanih efekata ostvarenih po tom osnovu”, navodi se u saopštenju UPCG.

Kao prihvatljiva rješenja, Odbor za trgovinu obućom i odjećom na sastanku je izdvojio da se u toku ljetnje i zimske sezone dozvoli rad svim privrednim subjektima iz sektora trgovine, kao i da se zaposlenima u sektoru trgovine uveća dnevnica za rad nedjeljom, shodno dogovoru socijalnih partnera.

Takođe, Odboru je prihvatljivo i da se obezbijedi kontrola postupanja poslodavaca u pogledu isplate uvećane dnevnice i prava na nedjeljni odmor onako kako je to regulisao Zakon o radu.

Odbor je ocijenio da bi ukidanjem neradne nedjelje za preduzeća iz sektora trgovine nadležni organi pokazali da imaju razumijevanje za probleme privrednika i da su spremni da im pruže očekivanu podršku.

“Takvim postupanjem, dali bi i snažan zamajac uspješnoj realizaciji turističke sezone i otvorili vrata daljim, očekivanim procesima koji vode rastu ekonomskih aktivnosti, oporavku crnogorske privrede, očuvanju radnih mjesta i povećanju budžetskih priliva države”, navodi se u saopštenju.

U tom smislu, učesnici sastanka su istakli da bi bilo ekonomski pogubno da u donošenju konačne odluke o radnoj nedjelji prevladaju loše, površne procjene koje zanemaruju zvanične izvještaje o popunjenosti turističkih kapaciteta i broju turista koji ovih dana borave u Crnoj Gori, a posebno veze koje postoje između turizma i trgovine kao važne prateće djelatnosti.

Iz Odbora su podsjetili da je taj dio trgovačkog sektora zabilježio najteže posljedice kako po osnovu uvođenja neradne nedjelje, sa padom prometa i do 20 odsto, tako i prošlogodišnje covid-19 krize čije efekte značajan broj preduzeća ni na duži rok neće moći da sanira.

“Ipak, i pored toga, trgovački sektor je od nastanka pandemije do danas pokazao visok stepen odgovornosti u pogledu zdravstvenih izazova kroz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, a posebno odnosa poslodavaca prema zaposlenima, kroz radna mjesta koja su očuvali i državi kroz ispunjenost obaveze plaćanja poreza i drugih davanja”, navodi se u saopštenju.

Stoga je krajnje vrijeme da, kako su kazali, nadležni odgovore istom mjerom i donesu odluke koje će uvažiti opravdane zahtjeve Odbora i onemogućiti dalju diskriminaciju po bilo kom osnovu, pa i onu koja počiva na veličini privrednog subjekta.

“U suprotnom, ukoliko navedena argumentacija ne bude uvažena, privrednici najavljuju da će kroz štrajk upozorenja biti prinuđeni da dodatno skrenu pažnju na tešku situaciju u kojoj se preduzeća iz sektora trgovine obućom i odjećom trenutno nalaze”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije