fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSrzentić: Veoma značajna podrška estonskih timova u procesu digitalne transformacije

Srzentić: Veoma značajna podrška estonskih timova u procesu digitalne transformacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podrška estonskih timova na polju digitalizacije u dijelu savjetovanja, dijeljenja dobrih praksi i modela razvoja veoma je značajna za Crnu Goru, saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona je nakon sastanka sa ministarkom vanjskih poslova Estonije Eva-Maria Liimets, kazala da su odnosi Crne Gore i Estonije tradicionalno dobri i prijateljski, zasnovani na bliskim ekonomskim i drugim interesima, kao i zajedničkim vrijednostima.

Ministarke su, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, imale priliku da razgovaraju o prethodnoj zajedničkoj saradnji dvije zemlje na polju digitalizacije i Partnerstva za otvorenu javnu upravu, kao i o budućim planovima.

Srzentić je upoznala Liimets sa aktivnostima Crne Gore na polju digitalizacije i reforme javne uprave, značaju potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa Estonijom, kao i namjerom da već sada neke uspješne digitalne koncepte iz Estonije primijenimo i u Crnoj Gori.

“Kroz brojne aktivnosti i programe stvaramo povoljan ambijent za mlade ljude da ostanu u Crnoj Gori, ali isto tako želimo da kroz program Montenegro Digital Corps privučemo talente iz drugih zemalja kako bismo udruženim snagama učinili Crnu Goru razvojnim centrom za region. Želimo da kroz ove i slične aktivnosti ubrzamo naš put pristupanja Evropskoj uniji, čije vrijednosti i digitalnu agendu apsolutno pratimo”, kazala je Srzentić.

Prema njenim riječima, kontinuirana edukacija i prevazilaženje digitalnog jaza su naši strateški prioriteti zato je koncept Digitalne akademije veoma važan, naročito jer će na ovaj način omogućiti dodatnu edukaciju i karijerni razvoj javnih službenika, studenata i ostalih relevantnih grupa, posebno onih marginalizovanih.

Liimets je rekla da podržava sve napore Crne Gore na putu pristupanja Evropskoj uniji i poručila da naša država ima punu političku i stručnu podršku u okviru pregovora za članstvo.

“Proces digitalne transformacije je dugotrajan, zahtijeva strpljenje i kontinuiran rad, zbog čega pozdravljamo vaše ambicije u okviru digitalne i regionalne agende. Edukacija, jedinstveno digitalno tržište, upotreba univerzalnog digitalnog ID-ja, kao i pružanje servisa građanima sa poštovanjem načela privatnosti i sajber bezbjednosti je nešto ka čemu svi treba da stremimo”, poručila je Liimets.

Srzentić je navela da je pametna razmjena sigurnih podataka i korišćenje informacija za stvaranje još boljih i pametnijih politika nešto na čemu rade u saradnji sa međunarodnim partnerima, zbog čega je posebno važna podrška estonskih timova u dijelu savjetovanja, dijeljenja dobrih praksi i modela razvoja.

Srzentić i Liimets su dogovorile dalju konkretizaciju saradnje, kao i sagledavanje projekata u narednom periodu gdje je moguće operativnije raditi sa estonskim timovima, ali i zajedno pronaći dodatne mehanizme za njihovo finansiranje u okviru evropskih fondova ili twinning projekata.

U narednom periodu u Crnoj Gori biće otvoren počasni konzulat Estonije, što je i potvrđeno na sastanku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije