fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSplasnule nade u brzi oporavak ekonomije

Splasnule nade u brzi oporavak ekonomije

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su oštro pale, jer je ulagače zabrinuo dalji rast broja zaraženih koronavirusom u svijetu, pa su splasnule nade u brzi oporavak svjetske ekonomije od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 3,3 odsto na 25.015 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,9 odsto na 3.009 poena, a Nasdaq 1,9 odsto na 9.757 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je zabrinutosti zbog nesprestanog rasta broja zaraženih koronavirusom u svijetu, prenosi Hina.

Ulagači na Wall Streetu su sedmicama ignorisali podatke o rastu broja novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali su ih zabrinule vijesti o snažnom, u nekim slučajevima i rekordnom, rastu broja novozaraženih u pojedinim državama SAD-a.

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u maju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje ranije nije bio tako raširen.

Zbog toga su vlasti u Teksasu i Floridi odlučile da zaustave proces postupnog otvaranja privrede.

„Tržišta su došla do zaključka da rast broja slučajeva koronavirusa može značiti sporiji oporavak ekonomije”, ocijenio je strateg u firmi National Securities, Art Hogan.

Posljednjih mjeseci cijene dionica su snažno rasle, jer su ulagači očekivali brzi oporavak ekonomije od koronakrize. No, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao procjene pada svjetske privrede u ovoj godini s prethodnih tri na 4,9 odsto.

Iz MMF-a su poručili da će razvijene ekonomije biti posebno jako pogođene, pa je tako procjenu pada američke privrede u ovoj godini povećao za više od dva procentna poena, na osam odsto.

„Tržište je izgledalo vrlo uvjereno da će ekonomija biti u puno boljoj formi za četiri do šest mjeseci. No, s rastom broja zaraženih, ulagači više nijesu sigurni u to”, smatra strateg u firmi TD Ameritrade, Shawn Cruz.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniže vrijednosti u više godina.

No, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do polovine juna nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,1 odsto na 6.159 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio dva odsto na 12.089 poena, a pariski CAC 1,4 odsto na 4.909 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao neznatno na 22.512 bodova.

Najčitanije