fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajić: Evropa sad uspjela

Spajić: Evropa sad uspjela

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program Evropa sad je uspio i potpuno je održiv, što pokazuju i podaci Monstata o prosječnoj zaradi za januar, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

„Evropa sad je uspjela i to smo vidjeli sa objavom Mostatovih podataka, gdje je prosječna plata za januar 686 EUR. Samo mjesec od primjene proprisa prognozirali smo da će prosječna plata porasti do 700 EUR do kraja ove godine“, rekao je Spajić na konferenciji za novinare o rezultatima programa Evropa sad.

On je kazao da je prvi put u istoriji Crne Gore minimalna potrošačka korpa za četiri osobe manja od prosječne zarade, jer je iznosila 681 EUR, a zarada 686 EUR.

„Minimalna cijena rada je 450 EUR, što je značajno više nego minimalni dio korpe koji se troši za hranu, dok je inflacija na nivou evropske i iznosi 5,6 odsto“, rekao je Spajić.

On je naveo da su se čule informacije da je Evropa sad rezultat inflacije, što je netačno.

„Zarade su na mjesečnom nivou porasle 26,1 odsto realno, kada isključimo inflaciju“, kazao je Spajić i dodao da je zabilježen fantastičan rast zarada u januaru.

On je naveo da su budžet i program dobro isplanirani.

„U januaru je preko tri miliona EUR više prihoda od planiranih, a za februar ćemo imati oko osam miliona EUR više od plana prihoda“, rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima, dobra vijest je da je Evropa sad podstakla privredu i plaćanje poreza, gdje je došlo do optimizma kod privrednika i potrošača.

„Pričamo samo ono što su građani osjetili. Zbog rasta prihoda smo sproveli neke druge socijalne mjere i za 77 hiljada penzionera obezbijedili pomoć od 50 EUR zbog inflacije, što je četvrta podrška za godinu, a imaćemo i minimalne penzije od 200 EUR u septembru“, rekao je Spajić.

On je dodao da se uprkos svim opstrukcijama, nepovjerenju, natpisima i špekulacijama, može vidjeti da je program Evropa sad potpuno uspio i da nema zabrinutosti za njegovu implementaciju.

Evropa sad je, prema riječima Spajića, velikim dijelom već primijenjena i neće biti ugrožena dok je ova postavka Vlade.

„Ne mogu da garantujem za naredne postavke vlade kako će reagovati, ali dok je ova na vlasti, Evropa sad neće biti ugrožena“, poručio je Spajić.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, kazala je da Crna Gora zakonskim popisima nema zakon o ograničavanju cijena, niti rezerve, dok je zakon o akcizama treći put vraćen iz Skupštine.

„Vlada kao izvršna vlast vrlo limitirano može da reaguje kada je u pitanju rast cijena“, objasnila je Lipovina-Božović.

Ona je navela da je inflacija u Cnorj Gori uvozna, a da je januarska iznosila 5,6 odsto, što je na nivou EU.

„Mi smo uvozna ekonomija i osuđeni smo da trpimo posljedice ono što se dešava na globalnom nivou. Sada je to dodatno izraženo zbog ukrajinske krize“, ocijenila je Lipovina-Božović.

Ona je kazala da je najbrži način da se očuva životni standard bio povećanje plata kroz program Evropa sad, što pokazuju i podaci.

„Ne stoji da je Evropa sad izazvala rast cijena, već on prati ono što se dešava na globalnom nivou. Međutim, imamo i povećanje marži u zadnjih par mjeseci. Preko deset prehrambenih proizvoda bilježi povećanje maloprodajne cijene, zbog povećanja marže, a za pojedine se kreće preko 50 odsto“, rekla je Lipovina-Božović.

Ona je navela da neki trgovci zloupotrebljavanju situaciju i apelovala da zauzmu društveno odgovoran stav kada je u pitanju obračunavanje marži za proizvode od vitalnog značaja.

Spajić je, odgovarajući na pitanje o uticaju rusko-ukrajinskog sukoba na turizam, kazao da će vrlo brzo predstaviti plan kako da Crna Gora reaguje i da se ponaša u odnosu na krizu u Ukrajini, koja se sada dešava.

„Očekujemo veliki inflatorni pritisak koji će se desiti u budućnosti“, rekao je Spajić.

On je dodao da tržišta Urajine i Rusije čine 20 odsto ukupnog prihoda države.

„To je vrlo zabrinjavajući faktor i Ministarstvo ekonomskog razvoja će aktivno raditi na tom problemu. Jedan od potencijalnih rješenja biće još jači fokus na region i tržišta Zapadne Evrope“, rekao je Spajić.

Lipovina-Božović je dodala da će se odluke donositi u kratkom roku, kao što je to bilo ove i prošle godine.

„Vjerujem i da Nacionalna turististička organizacija pravi plan da targetira nova tržišta koja nijesu bila toliko aktuelna i u zavisnosti od situacije da se fokusira na region i nova tržišta“, saopštila je Lipovina-Božović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, podsjetio je da su planirani prihodi budžeta u prva dva mjeseca ove godine nadmašeni za oko 13 miliona EUR, što je dokaz da su modeli, prognoze i proračuni tog Vladinog resora bili tačni.

„Evropa sad ne samo da je uspjela, već je i fiskalno održiva. Sve priče koje smo slušali i od opozicije i od pozicije, da je Evropa sad neodrživa, nijesu tačne“, poručio je Odović.

On je dodao da su prihodi veći od planiranih iskorišćeni za pomoć građanima, poput penzionera, za koje je izdvojeno po 50 EUR.

Odović je saopštio i da rast cijena goriva i živitnih namirnica koji će uslijediti nije posljedica rada ove Vlade, već geopolitičkih prilika.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Branko Krvavac, kazao je da nijesu realni podaci prema kojima je u Crnoj Gori oko 57 hiljada zaposlenih dobilo manju platu ili je otpušteno.

„To je nerealno. Mi smo u decembru imali oko 210 hiljada zaposlenih, a da je 57 hiljada njih dobilo manje zarade ili je otpušteno, sada bismo imali velike proteste“, naveo je Krvavac.

On je podsjetio da Uprava poreza i carina (UPC) sada ima najteži posao, jer je prvi put zakonom definisana obaveza poslodavac da svakog 15. u mjesecu preda IOPPD obrazac za prethodni mjesec.

„Imamo prvi put 15. februara situaciju da su poslodavci krenuli da predaju te prijave, a neki ček i za 2012. ili 2013. godinu. Zbog toga je došlo do preopterećenja sistema“, objasnio je Krvavac.

On je dodao da je do 17. februara predato preko 120 hiljada prijava, dok ih je ranije u prosjeku bilo oko 35 hiljada mjesečno.

„Zato smo dali prostora UPC do naredne sjednice Koordinacionog tijela za praćenje implementacije programa Evropa sad da se prikupe podaci za januar. Mi ćemo te podatke imati do 4. marta“, najavio je Krvavac.

On je rekao da je ključ svega to da je poresko opterećenje rada smanjeno, ali da su i pored toga prihodi budžeta iznad planiranih, kao i da neto zarade bilježe rast.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije