fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 indeks na novom rekordu

S&P 500 indeks na novom rekordu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao najvišu vrijednost u istoriji, jer su podaci, kako smatraju analitičari, potvrdili procjene američke centralne banke da bi jačanje inflacije moglo biti privremeno.

Dow Jones ojačao je neznatno na 34.466 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto na 4.239 poena, a Nasdaq indeks 0,78 odsto na 14.020 bodova, prenosi Hina.

Dugoočekivani izvještaj pokazao je da su potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u maju porasle pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

To je najviše posljedica rasta cijena avionskih karata, polovnih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja ekonomije, pa bi, kako smatraju analitičari, rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed).

To znači da će banka nastaviti da vodi podsticajnu monetarnu politiku, pa su splasnula strahovanja od zaoštravanja te politike.

„Najvažnije su brojke veće nego što se očekivalo, no kada se pogleda ispod površine, vidi se da je rast inflacije posljedica otvaranja privrede. Čini se da cijela ekonomija nije pregrijana, pa su ulagači odahnuli”, rekao je strateg u firmi LPL Financial, Ryan Detrick.

U narednom periodu bi, kako je rekao, rast privrede trebalo da usporava, pa bi trebalo da popuste i inflacioni pritisci.

Podsticajno je na tržište uticala i vijest da je Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio Predlog zakona o investicijama u sektoru prevoza, vrijedan 547 milijardi USD.

To je dio paketa infrastrukturnih ulaganja, vrijednih ukupno 2,3 biliona USD, o kojima Bijela kuća pregovara sa predstavnicima u Kongresu.

A na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 odsto na 7.088 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio blago na 15.571 poen, a pariski CAC 0,26 odsto na 6.546 bodova.

Najčitanije