fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 dostigao rekordni nivo

S&P 500 dostigao rekordni nivo

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak je S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones je ojačao 0,55 odsto na 26.656 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 odsto na rekordnih 2.933 boda, a Nasdaq indeks 1,32 odsto na rekordnih 8.120 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rekordni nivoi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija iz različitih sektora, od Coca-Cole i Twittera do Hasbroa i Lockheed Martina.

„Ulagače su ohrabrili poslovni rezultati kompanija iz različitih sektora, koji predstavljaju cijelu ekonomiju. To je podstaklo tržišta”, kazao je Tony Roth, direkrot u kompaniji Wilmington Trust.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 odsto.

Ukoliko se pokaže da su te procjene tačne, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, ali Roth smatra da su poslovni rezultati kompanija ohrabrujući i da pokazuju da se rast američke ekonomije ne usporava onoliko koliko su se ulagači još donedavno plašili.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 17 odsto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog znaka usporavanja rasta svjetske ekonomije, trgovinskih tenzija između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, te povećanja kamata američke centralne banke.

Rast indeksa posljednjih mjeseci najviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Fed-a da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američke i globalne ekonomije.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih deset cijene dionica su porasle.

I na evropskim berzama cijene dionica su u utorak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,85 odsto na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,11 odsto na 12.235 bodova, a pariski CAC 0,2 odsto na 5.591 bod.

Najčitanije