fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSolidni poslovni rezultati kompanija podržali indekse

Solidni poslovni rezultati kompanija podržali indekse

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi znatno porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, i nadi ulagača da će uskoro ekonomske aktivnosti oživjeti.

Dow Jones ojačao je 211 bodova ili 0,89 odsto, na 23.875 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,15 odsto, na 2.881 bod, a Nasdaq indeks 1,41 odsto, na 8.979 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon rasta u ssrijedu, Nasdaq indeks nadoknadio je sve gubitke od početka godine, pa je sada u blagom plusu, dok je S&P 500 ublažio gubitke, pa je sada u odnosu na početak godine u minusu oko deset odsto.

Nakon što su u martu svjetske berze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u aprilu su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti.

U četvrtak su indeksi porasli zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, kao što su PayPal, Lyft i ViacomCBS.

Do sada je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila kvartalne poslovne izvještaje, pri čemu ih je više od 60 odsto nadmašilo očekivanja.

Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12 odsto manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem tromjesečju, dok su još prije desetak dana očekivali pad od 15 odsto.

U fokusu ulagača posljednjih dana je postupno popuštanje restrikcija u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti ekonomske aktivnosti, dok bi podsticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak ekonomije u drugoj polovni godine.

„Za sada sve ide glatko, a to je za tržište dobar znak”, rekao je direktor kompanije Commonwealth Financial Network, Brad McMillan.

Zbog toga su loši ekonomski pokazatelji, kao što je u četvrtak objavljeni podatak o daljem rastu nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice, u drugom planu.

„Tržište se, ispravno ili pogrešno, više fokusira na to kakvi će pokazatelji biti za dva, tri mjeseca, nego na sadašnje”, kazao je direktor u U.S. Bank Wealth Management, Eric Freedman.

Podršku tržištu pružio je i podatak da je u aprilu izvoz Kine porastao za 3,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su analitičari očekivali pad od 15 odsto.

To je podstaklo špekulacije da bi se kineska ekonomija brže nego što se očekivalo moglo oporaviti od paralize izazvane mjerama za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga je podatak o padu kineskog uvoza za 14 odsto na godišnjem nivou ostao u drugom planu.

I na evropskim berzama su cijene dionica u četvrtak porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,40 odsto, na 5.935 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,44 odsto, na 10.759 bodova, a pariski CAC 1,54 odsto, na 4.501 bod.

Najčitanije