fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSNP pozvao vlast da pripremi adekvatnu podršku poslodavcima

SNP pozvao vlast da pripremi adekvatnu podršku poslodavcima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je vlast da u što skorijem roku pripremi adekvatan vid podrške poslodavcima kako bi se spriječilo otpuštanje radnika, odnosno pokušala sačuvati radna mjesta.

“Moramo učiniti sve kako bismo osigurali da ne dođe do daljeg povećanja nezaposlenosti, a time i do nesagledivih posledica po ekonomiju i društvo”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Oni su kazali da otpuštanje radnika jasno govori o tome da pomoć države nije stigla do velikog broja poslodavaca, kao i da mala i srednja preduzeća i preduzetnici nijesu u stanju da zadrže zaposlene, a krediti Investiciono-razvojnog fonda (IRF) ne doprinose poboljšanju situacije.

„Zbog pandemije koronavirusa, nažalost, već se dešava ono na šta smo upozoravali“, rekli su iz SNP-a.

Oni su podsjetili da je Zavod za zapošljavanje (ZZZ) prije nekoliko dana saopštio da je u odnosu na 15. mart došlo do povećanja nezaposlenosti 8,89 odsto, odnosno za 3,16 hiljada ljudi.

„Najveći broj osoba koje su ostale bez posla i po tom osnovu se prijavile na evidenciju ZZZ radile su kod poslodavaca kojima je pretežna djelatnost bila trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, usluge smještaja i ishrane, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, ostale uslužne djelatnosti i građevinarstvo“, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su dodali da je u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti sredinom marta zabranilo rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, hotela, fitnes klubova i teretana, frizerskih i kozmetičkih salona i butika.

„Iako su nadležne institucije uvjeravale da će biti preduzete potrebne mjere kako bi se izbjeglo otpuštanje zaposlenih, do sada od toga nijesmo vidjeli ništa”, saopštili su iz SNP-a.

Oni tvrde da građani jedva sastavljaju kraj s krajem, jer ne primaju platu ili su već ostali bez posla, a paketi pomoći koje je Vlada predvidjela nijesu dovoljni da svima obezbijede neophodnu podršku.

Najčitanije