NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast pokazatelj ispravnosti pravca razvoja

Snažan rast pokazatelj ispravnosti pravca razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Snažan ekonomski rast u svim sektorima pokazatelj je ispravnosti pravca razvoja za koji se Vlada opredijelila i vizije koju ima za Crnu Goru, saopštio je premijer Duško Marković.

On je, na otvaranju četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) u Budvi, rekao da vizija uključuje i Crnu Goru kao energetsko čvorište regiona, sa podmorskim kablom ka Italiji ili obnovljivim izvorima energije, ali i ravnomjernim regionalnim razvojem koji će biti strateški ojačan izgradnjom prvog autoputa u Crnoj Gori.

„Crna Gora svojim razvojem na najbolji način potvrđuje evropske vrijednosti, kao buduća članica Evropske unije i odgovoran susjed i akter u užem i širem regionu kojem pripada“, rekao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Markovićevog Kabineta, naveo da Crna Gora završava svoje jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko-jonski region.

Istovremeno, Univerzitet Crne Gore završava i svoje jednogodišnje predsjedavanje Asocijacijom UniAdrion koja okuplja 38 univerziteta i istraživačkih centara u tom regionu.

„Jadransko-jonska regija je dom za preko 70 miliona ljudi koja dijeli iste izazove, ali i iste izuzetne potencijale. Iako imamo različite ekonomske pokazatelje, svi treba da imamo na umu isti cilj koji Strategija Evropske unije za ovaj region promoviše – ravnomjerno razvijena, konkurentna oblast i regija koju karakteriše ekonomski i socijalni rast“, precizirao je Marković.

Prema njegovim riječima, ubrzani ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, kao i stvaranje poslovnih prilika kroz konkretne aktivnosti u sektoru plavog rasta, transportne i energetske mreže, održivog turizma i razvoja životne sredine moraju ostati okosnica djelovanja. Crna Gora, kako je rekao Marković, slijedi te ciljeve.

„Crna Gora je prva država koja nije članica Evropske unije, a koja predsjedava Strategijom EU za Jadransko-jonski region. Mi smo predsjedavanje prihvatili kao izazov, ali i kao dodatnu odgovornost, svjesni da Strategija predstavlja i mehanizam za snaženje procesa evropske integracije“, naveo je Marković.

On je ocijenio da je ključno učešće Crne Gore u programima prekogranične i transnacionalne saradnje koji omogućavaju da se na što bolji način koriste potencijali zemalja, a u krajnjem, da se, kao buduća članica, u potpunosti pripremi za korišćenje strukturnih i investicijskih fondova.

„Ekonomski napredak neminovno vodi razvoju gradova i univerziteta, te je pored tih oblasti, neophodno permanentno ulagati u naučnu saradnju, istraživačke projekte i kontinuirano građenje savremenog nastavnog kadra“, rekao je Marković.

On je kazao da mu je posebno zadovoljstvo što će, u okviru panela o nauci, inovaciji i rastu, učesnici Foruma imati prilike da čuju više o crnogorskoj inicijativi za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, za koji vjeruje da bi mogao snažno doprinijeti regionalnom prosperitetu kao našem zajedničkom cilju, osiguravajući najbolji način za usporavanje odliva mozgova.

Narednih par dana u Budvi zajedno se organizuju Forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region s konferencijom foruma jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta što predstavlja izuzetan potencijal za povezivanje više stotina predstavnika državnih institucija, lokalne vlasti, privrednika, civilnog sektora i svih zainteresovanih strana koji prepoznaju važnost promocije i unaprjeđenja tijesne saradnje zemalja jadransko-jonskog regiona.

Najčitanije