Naslovnica MINA Business Slap Zete od danas ponovo u pogonu

Slap Zete od danas ponovo u pogonu

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) i norveška kompanija NTE su, nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije, danas ponovo pustile u pogon malu hidroelektranu (mHE) Slap Zete.

Iz EPCG su kazali da su u završnoj fazi i radovi u mHE Glava Zete, za koju se očekuje da će biti u funkciji do kraja godine.

„Projekat vrijedan blizu sedam miliona EUR predvidio je potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska, sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da je rekonstrukcija i modernizacija dvije mHE još jedna potvrda kvalitetne i obostrano korisne saradnje crnogorske elektroenergetske kompanije i norveške firme NTE, a obuhvatila je izradu, isporuku, testiranje i montažu elektro-mašinske i hidro-mehaničke opreme, kao i izradu prateće dokumentacije, odnosno glavnog-izvođačkog i projekta izvedenog stanja.

Mala hidroelektrana Slap Zete, instalisane snage 1,2 megavata (MW), izgrađena je 1952. godine, dok je Glava Zete, snagom od 4,5 MW, puštena u pogon tri godine kasnije.

Oba objekta od 2010. godine posluju u sastavu zajedničke firme EPCG i norveške NTE.

Najčitanije

Osudili uništavanje spomenika na Ravnom lazu

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je antidržavni čin uništavanja mermerne ploče...