Naslovnica MINA Business Sjutra protest penzionera KAP-a

Sjutra protest penzionera KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od 15 do osam do devet sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa koronavirusom, odnosno nošenjem maske i socijalne distance.

“Ovo je jedna vrsta radikalizacije protesta. Direktno ćemo se obratiti premijeru Zdravku Krivokapiću”, kazao je Raković agenciji Mina-business.

On je poručio da se niko ne može igrati sa radnicima KAP-a.

Raković je ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako tvrdi, pripadaju po pravdi i zakonu.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije