fbpx
7.9 C
Podgorica
November 29, 2021.
Naslovnica MINA Business Samit prilika za razmjenu iskustava u cilju unapređenja kvaliteta života građana

Samit prilika za razmjenu iskustava u cilju unapređenja kvaliteta života građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, koji se organizuje u oktobru, dešava se u globalno izazovnoj situaciji, zbog čega je za unapređenje kvaliteta života građana važno udružiti snage i razmijeniti digitalna iskustva, saopštila je resorna ministarka Tamara Srzentić.

„Digitalni samit organizujemo u godini kada u Crnoj Gori pripremamo strategiju digitalne transformacije i pokrećemo procese kojima smo započeli organizacione promjene unutar javne uprave, promjenu poslovne kulture koja podrazumijeva da svi procesi u upravi treba da krenu od potreba građana i građanki“, rekla je Srzentić za PR Centar.

Ona je dodala da će agenda četvrtog digitalnog samita, koji će biti održan od 11. do 13. oktobra u hibridnom formatu u Podgorici, otvoriti nove perspektive liderima koji dolazi iz Vlade, poslovne ili akademske zajednice i organizacija civilnog društva, onima koji su posvećeni evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i ICT zajednici.

„Teme samita pružaju jake temelje za vlade, privredu, škole, bolnice i univerzitete da postanu efikasniji i inovativniji i za osnaživanje mladih kroz razvoj digitalnih vještina“, navela je Srzentić.

Ona je kazala da su digitalna ekonomija, vještine i kompetencije, infrastruktura i povezanost, povjerenje i bezbjednost ključne teme agende najznačajnijeg ovogodišnjeg regionalnog događaja iz oblasti digitalizacije.

„Očekuju vas brojne sesije, bazirane na naučenim i praktičnim lekcijama, kao i iskustvima različitih stručnjaka koje su nam potrebne za oblikovanje digitalnih servisa na kojima će vlade raditi u budućnosti. Radujem se da čujemo o dobrim praksama iz oblasti digitalizacije i inovacija, koje će sa nama podijeliti predstavnici vlada zemalja EU, WB6 ekonomija, predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija, predstavnici nevladinog i poslovnog sektora, kao i predstavnici studenata“, rekla je Srzentić.

Ona je istakla da proces izgradnje inovativne, konkurentne i jake ekonomije zahtijeva digitalizaciju, navodeći da zato zа vlade tehnologija danas više nije opcija.
„To je ključ za bolje usluge, inkluzivniji dizajn usmjeren na građane, niže troškove i veću transparentnost, a naš posao je da obezbijedimo da vlade rade glatko, zamjenjujući zastarjelu infrastrukturu, i taj proces izvedu kroz partnerstvo javnog i privatnog sektora primjenom najboljih praksi“, poručila je Srzentić.

Ona je predstavila Didžija, virtuelnog vodiča na ovogodišnjem Digitalnom samitu, koji će biti na raspolaganju za sva pitanja i podršku tokom događaja.

Zainteresovani za učešće na Digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana se mogu prijaviti putem linka https://bit.ly/DSWB_Registration.

Digitalni samit Zapadnog Balkana održava se kao dio Berlinskog procesa i inicijativa Regionalnog savjeta za saradnju, a njegova važnost je potvrđena kroz novi četvorogodišnji akcioni plan za zajedničko regionalno tržište Common Regional Market (CRM).

Domaćin i organizator samita je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, dok je generalni sponzor kompanija M:tel.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije