fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordni nivoi berzanskih indeksa

Rekordni nivoi berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su dostigli rekordne nivoe, jer je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, konačno potpisao zakone o fiskalnim podsticajima i finansiranju saveznih službi.

Dow Jones je ojačao 0,68 odsto na 30.403 boda, dok je S&P 500 porastao 0,87 odsto na 3.735 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 odsto na 12.899 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rekordni dometi tih indeksa uslijedili su nakon vijesti da je predsjednik Trump ipak potpisao zakone o finansiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih podsticaja, čiji iznos dostiže ukupno oko 2,3 biliona USD.

Ulagači su odahnuli, jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone, jer smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 USD premala. Potpisivanjem zakona o finansiranju saveznih službi izbjegnuto je privremeno zatvaranje dijela tih službi.

„Na američkom tržištu vlada dobro raspoloženje, što se djelimično zahvaljuje potpisu Trumpa na zakon o podsticajnim mjerama, što je danima odgađao i činilo se da ga neće potpisati. Međutim, ipak je konačno potpisao”, kazao je Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel in New York.

Među najvećim dobitnicima bili su sektori koji su najviše pogođeni koronakrizom, kao što je avio, i koji bi se mogli brzo oporaviti kada se nakon vakcinisanja protiv koronavirusa ekonomska situacija normalizuje.

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad ekonomije i zarada većine kompanija, svi berzanski indeksi na Wall Streetu ove godine su snažno porasli i kreću se na najvišim nivoima u istoriji.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 odsto. To se zahvaljuje velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama ekonomiji, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 odsto na 6.502 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,49 odsto na 13.790 bodova, a pariski CAC 1,2 odsto na 5.588 bodova.

Najčitanije