fbpx
Naslovnica MINA Business Region da bude dio savremenih tokova u oblasti energetike

Region da bude dio savremenih tokova u oblasti energetike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zemlje regiona danas ne smiju propustiti šansu da budu dio savremenih tokova u oblasti energetike i društvenog razvoja, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je danas na samitu Energetska bezbjednost u regionu, koji se održava u Beogradu, kazala da joj je čast što ima priliku da sa kolegama iz regiona razgovara na jednu tako važnu temu.

“Poznato je da je obezbjeđivanje dovoljnih količina energije jedan od ključnih uslova održivosti modernog društva, kao i osnovni preduslov za održivi razvoj kojem svi težimo. Međutim, čini mi se da je pitanje – na koji način obezbjeđujemo dovoljne količine energije – nešto što predstavlja najzahtjevniji zadatak ove generacije donosioca odluka”, navela je Sekulić.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, podsjetila da je taj, jako složen posao, donekle olakšan.

“Naime, našim strateškim ciljem, odnosno članstvom u EU, stvorili smo mogućnost da slijedimo primjer onih koji zapravo postavljaju standarde po pitanju održivog razvoja i čiste, klimatski neutralne energetike”, rekla je Sekulić.

Crna Gora će i dalje, u skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, nastaviti aktivnosti na obezbjeđenju sigurnog snabdijevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve.

“Smatram da jedino tako energetiku razvijamo na način koji je ekonomski isplativ, energetski održiv i ekološki prihvatljiv”, navela je Sekulić.

Današnji regionalni skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i od velikog je značaja za čitav region imajući u vidu da je okupio po prvi put resorne ministre iz Jugoistočne Evrope.

Otvorenom diskusijom u tri panela predstavljen je međunarodni plan energetske stabilnosti za region i razmotreni svi aspekti koje donose strategije implementacije u energetskoj tranziciji.

Najčitanije

Bašić podnio ostavku

Podgorica, (MINA) - Veljko Bašić nije više selektor muške odbojkaške reprezentacije Crne Gore, saopšteno...