fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRebalans u funkciji nastavka razvoja Podgorice

Rebalans u funkciji nastavka razvoja Podgorice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacrtom izmjena i dopuna odluke o budžetu Glavnog grada za ovu godinu utvrđena su sredstva od 89,6 miliona EUR koja će dominantno biti usmjerena na realizaciju kapitalnih projekata, saopšteno je na javnoj raspravi o tom aktu.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za finansije, Snežana Popović je, na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu rebalansa, kazala da je za kapitalni budžet planirano 48,6 miliona EUR, što je 54 odsto ukupnog.

“Glavni grad je u proces donošenja izmjena i dopuna odluke o budžetu ušao sa dobrim poslovnim rezultatima od prošle godine, evidentnim padom prihoda uslijed situacije sa koronavirusom, s ciljem da se obezbijedi normalno funkcionisanje potrošačkih jedinica i pruži podrška preduzećima i poljoprivrednicima, kao i da se nastavi sa planiranim kapitalnim projektima”, navela je Popović.

Iz PG Biroa je saopšteno da je Popović kazala da se najvažniji razlozi koji su uslovili rebalans odnose na predlaganje odluke o ublažavanju finansijskih posljedica pandemije koronavirusa u Glavnom gradu.

Tom odlukom je, prema njenim riječima, predviđen set mjera na nivou Glavnog grada u cilju vođenja odgovorne fiskalne politike, kao i podrške preduzećima koja tokom Vladinih mjera nijesu poslovala.

„U skladu s tim povećana su planirana sredstava za transfere preduzećima, koja su imala smanjene prihode poslovanja i neplanirane troškove održavanja infrastrukture i higijene javnih površina, u iznosu od 530 hiljada EUR“, saopštila je Popović.

Ona je dodala da je, pored navedenog, trebalo raspodijeliti prenijeta sredstava iz prethodne godine, što je razmatrano u okviru Nacrta o rebalansu.

“Kada su u pitanju tekući izdaci, napravljene su određene uštede kod potrošačkih jedinica za programske aktivnosti, za koje je izvjesno da se neće realizovati, a bile su planirane u drugom i trećem kvartalu, kao i posebno za uštede kod rashoda za materijal, službena putovanja, konsultantske usluge i ugovore o djelu”, rekla je Popović.

Javna rasprava o Nacrtu rebalansa počela je 17. juna i trajaće 15 dana.

Najčitanije