fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast tehnološkog sektora podržao berzu

Rast tehnološkog sektora podržao berzu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u ponedjeljak su, uprkos povećanju broja novozaraženih od koronavirusa, porasle zahvaljujući jačanju tehnološkog sektora i nadi ulagača u nove podsticajne mjere.

Dow Jones je ojačao 0,59 odsto na 26.024 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 odsto na 3.117 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 odsto na 10.056 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nasdaq je dostigao već četvrti put ovoga mjeseca novi rekordni nivo, što se zahvaljuje znatnom rastu cijena dionica Applea, Microsofta i Amazon.coma.

Rast cijena dionica u tehnološkom sektoru podržao je i ostale najvažnije indekse, iako na tržištu vlada zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u nekim saveznim državama Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Oko deset država na jugu i jugoistoku objavilo je podatke o rekordnom rastu novozaraženih, pri čemu je u nekima zaraženo između deset i 20 odsto testiranih.

U petak i subotu u SAD-u je zabilježeno više od 30 hiljada novih infekcija, što je njihov najveći dnevni rast od početka maja.

Broj zaraženih raste i u drugim zemljama, pa je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila podatke o rekordnom rastu slučajeva koronavirusa u svijetu.

Uprkos tome, Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao je da nema drugog talasa pandemije i da je malo vjerovatno novo šire zatvaranje aktivnosti u SAD-u.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača u nove podsticajne mjere, s obzirom na to da je krajem prošle sedmice Demokratska stranka predstavila predlog zakona o ulaganjima u infrastrukturu u vrijednosti od 1,5 biliona USD.

Vlada predsjednika Donalda Trumpa priprema svoj plan ulaganja u infrastrukturu, a on je kazao i da podržava ideju o drugom krugu pružanja finansijske pomoći Amerikancima zbog posljedica koronavirusa.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniže nivoe u više godina. Ipak, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do polovine juna nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od rekordnog nivoa, dostignutog krajem februara, udaljen oko deset odsto, a S&P 500 oko sedam odsto.

Na evropskim su berzama cijene dionica u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 odsto na 6.244 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,55 odsto na 12.262 boda, a pariski CAC 0,62 odsto na 4.948 bodova.

Najčitanije