Naslovnica MINA Business Rast indekda na Wall Streetu

Rast indekda na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak, nakon nesigurnog trgovanja, berzanski indeksi porasli, pa su nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u bankarskom sektoru.

Dow Jones porastao je 1,18 odsto na 25.745 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,1 odsto na 3.083 boda, a Nasdaq 1,09 odsto na 10.017 bodova, prenosi Hina.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su bili u minusu, jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), posebno na zapadu i jugu zemlje.

Teksaške vlasti su zbog snažnog rasta broja zaraženih odlučile da zaustave proces postepenog otvaranja ekonomije.

Strahovanja od novog zatvaranja ekonomije pojedinih saveznih država izazvala su dan prije oštar pad Wall Streeta, jer su splasnule nade u brzi oporavak od koronakrize.

Međutim, u drugom dijelu trgovanja berzanski indeksi su porasli, zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije, kao i rastu cijena nafte, što je podržalo dionice u energetskom sektoru.

Ipak, najviše su, u prosjeku 3,6 odsto, porasle cijene u bankarskom sektoru uoči Fedove objave rezultata godišnjih “stres” testova, koji će pokazati koliko su banke otporne na ekonomsku krizu i odrediti kolike dividende mogu isplatiti.

Regulator banaka ublažio je pojedina pravila, pa se ulagači nadaju dobrim rezultatima testova.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniže nivoe u više godina. Ipak, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do polovine juna nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks sada je od svog rekordnog nivoa, dosegnutog krajem februara, udaljen manje od devet odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 odsto na 6.147 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 odsto na 12.177 bodova, a pariski CAC 0,97 odsto na 4.918 bodova.

Najčitanije