fbpx

Rast dolara

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je prošle sedmice, druge zaredom, a u fokusu ulagača bili su podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je dostigla najviše nivoe od 2008. godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,5 odsto, na 90,58 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,1 odsto, na 109,65 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, 0,5 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,2105 USD.

U centru pažnje tržišta bio je podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u maju porasle pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

Međutim, to je najviše posljedica rasta cijena zrakoplovnih karata, rabljenih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja ekonomije, pa bi, kažu analitičari, rast inflacije zaista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje Fed.

“Slažemo se s Fedom da će pojačani inflatorni pritisci biti kratkog vijeka”, napisali su u bilješci klijentima analitičari švajcarske banke UBS.

Istu poruku je nakon sjednice u četvrtak uputila i Evropska cetralna banka (ECB), povisivši procjene ekonomskog rasta i inflacije u eurozoni u ovoj i narednoj godini i istovremeno upozorivši da bi preuranjeno zaoštravanje monetarne politike ugrozilo oporavak od koronakrize.

“Zvaničnici Feda i ECB-a neuobičajeno dosljedno ističu da će monetarnu politiku trebati zaoštriti, ako inflacija bude jačala kroz duži vremenski period, a to je po njihovoj trenutnoj procjeni malo vjerovatno”, dodali su analitičari UBS-a.

Pažnja ulagača preusmjerava se sada na sjednicu Feda naredne sedmice. Analitičari u Reutersovoj anketi procjenjuju da će banka vjerovatno u avgustu ili septembru objaviti strategiju smanjivanja programa kupovine obveznica, ali tek od naredne godine.

Najčitanije