fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast cijena dionica na Wall Streetu

Rast cijena dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su prošle sedmice cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove podsticajne mjere, dok se na evropskim berzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih ekonomskih pokazatelja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0,6 odsto, na 30.996 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,9 odsto, na 3.841 bod, a Nasdaq indeks 4,2 odsto, na 13.543 boda, prenosi SEEbiz.

Polovinom sedmcie ti indeksi su dostignuli rekordne nivoe, nakon što je Joe Biden prostao 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ulagači su odahnuli nakon što je inauguracija prošla glatko, s obzirom na to da su se plašili mogućih incidenata nakon nedavnog upada pristalica bivšeg predsjednika Donaldna Trumpa u Kongres.

Uz to, ulagači se nadaju da bi Bidenova vlada mogla brzo progurati kroz Kongres novi paket podsticajnih ekonomskih mjera, s obzirom na to da sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu.

Biden je nedavno predstavio paket podsticajnih mjera koji doseže vrijednost od 1,9 biliona USD, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim preduzećima te billion USD direktne pomoći domaćinstvima.

Od kada je na predsjedničkim izborima u novembru pobijedio Biden, Dow Jones indeks skočio je oko 13 odsto jer se ulagači nadaju novim podsticajnim mjerama, ubrzanju oporavka ekonomije i ubrzanju procesa vakcinisanja protiv covida-19.

Da su podsticaji ekonomiji potrebni, pokazuje slabost tržišta rada jer milion ljudi koji su za koronakrizu ostali bez posla i dalje primaju pomoć za nezaposlene. Stoga je oslabila i potrošnja domaćinstava, koja je inače najveći pokretač rasta američke ekonomije.

Najviše su prošle sedmice porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Netflixa.

Ulagači se nadaju da će i ostale tehnološke kompanije uskoro izvijestiti o snažnom rastu prihoda. Zahvaljujući tome, snažno su skočile cijene dionica Facebooka, Amazon.coma, Alphabeta i Applea.

Na evropskim berzama se prošle sedmice trgovalo oprezno jer je ulagače zabrinulo zaoštravanje restriktivnih mjera u vezi putovanja u nekim evropskim zemljama, s obzirom na to da širenje koronavirusa ne popušta.

To bi, ipak, moglo usporiti oporavak ekonomije, na što je prošle sedmice ukazao niz podataka o potrošnji i ekonomskim aktivnostima.

Uz to, ulagače zabrinjavaju najave usporavanja vakcinisanja protiv covida-19 jer proizvođači ne mogu dovoljno brzo proizvesti sve potrebno vakcine.

Podršku tržištima pružila je Evropska centralna banka (EBC) koja je zadržala kamatne stope nepromijenjene i poručila da je spremna dodatno da podrži privredu ako bude potrebno.

U takvom okruženju, londonski FTSE indeks skliznuo je 0,6 odsto, na 6.695 bodova, a pariski CAC 0,9 odsto, na 5.559 poena. Međutim, frankfurtski DAX ojačao je 0,6 odsto, na 13.873 boda.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 0,4 odsto, na 28.631 bod.

Znatno su porasle i ostale azijske berze jer su ulagače ohrabrili podaci prema kojima je kineska ekonomija jedna od rijetkih u svijetu koja je prošle godine zabilježila rast.

Najčitanije

Vasilije Bojović osvojio stipendiju Univerziteta u Gracu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice Vasilije Bojović, osvojio...