fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici KAP-a sjutra ponovo pred zgradom Vlade

Radnici KAP-a sjutra ponovo pred zgradom Vlade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa koronavirusom.

“Primili su nas poslanici Radoš Zečević i Dragan Ivanović. Nastavićemo da se obraćamo svim poslaničkim klubovima u vezi sa našim problemom”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je kazao da će se naredne sedmice obratiti i ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću, u vezi sa njihovim otpremninama i o, kako je kako je kazao, sudbini tih para.

Raković je ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako tvrdi, pripadaju po pravdi i zakonu.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...