fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet značajno smanjen

Promet značajno smanjen

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Značajan pad prometa i neznatno slabljenje oba indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu koja je zbog obilježavanja Dana nezavisnosti imala svega tri radna dana.

Oba berzanska indeksa ove sedmice su neznatno pala, pa je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 na kraju trgovanja vrijedio 703,99 poena, a MONEX 10.499,3 boda.

Promet, realizovan kroz 20 transakcija, iznosio je 61,75 hiljada EUR i bio je 42 puta manji od prošlosedmičnog.

Rasle su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,6 odsto na 58,49 centi, a Luke Bar i Crnogorskog Telekoma blago na 22 centa, odnosno 1,21 EUR. Gubile su dionice Elektroprivrede 2,9 odsto na 3,4 EUR, dok su akcije Jugopetrola ostale na prošlosedmičnom nivou od deset EUR.

Trgovano je i akcijama Ulcinjske rivijere i Marine Bar, koje koštaju 2,5 EUR, odnosno dva EUR.

Promet akcijama fondova iznosio je četiri EUR, a trgovano je dionicama HLT fonda, koje su koštale 0,04 centa.

Ovu sedmicu je, između ostalog, obilježila prva faza otvaranja crnogorskih aerodroma, ali i istraživanje Unije poslodavaca (UPCG) koje je pokazalo da je više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa prekinulo rad.

Aerodromi Crne Gore u četvrtak su opslužili prve avione generalne avijacije, odnosno privatnog i biznis karaktera, dok se prvi komercijalni letovi očekuju početkom juna.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić, kazao je da postoji ozbiljno interesovanje za obnovu vazdušnog saobraćaja i da vjeruje da će Crna Gora pratiti smjer država EU i okruženja, koje će u prvim danima juna otvoriti svoje granice.

On je dodao da su sa predstavncima Air Serbia i tri najznačajnija niskobudžetna avio-prevoznika, Ryanairom, Wizz Airom i Easy Jetom, već dogovoreni određeni koraci, ali da se prije svega mora znati kada će se granice otvoriti.

Kada je riječ o nacionalnom avioprevozniku, predsjednik Odbora direktora Montenegro Airlinesa (MA), Nikola Vukićević, saopštio je da je pandemija izazvala strahovite poremećaje u avio-industriji od početka godine.

On je podsjetio da MA od 16. marta ne obavlja komercijalne letove, što znači da su fiksni troškovi ostali na istom nivou, dok prihoda nije bilo. U prva četiri mjeseca ove godine promet je skoro prepolovljen u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Vukićević smatra da MA sa vlastitim avionima može da posluje pozitivno, kao i da to nijesu apstraktni modeli, već da to pokazuju brojevi i rezultati u prošloj godini.

“Naš finansijski model pokazuje, i to na osnovu rezultata u prethodnom periodu, da kompanija može poslovati pozitivno ukoliko ima svoje avione. Obim avio-saobraćaja MA u Crnoj Gori za 12 mjeseci ne može pokriti troškove iznajmljivanja aviona. Da je drugačije, Lufthansa, British Airways i veliki broj drugih avio-kompanija bi letjeli 12 mjeseci ka Crnoj Gori, a to nije slučaj”, kazao je Vukićević.

Istraživanje koje je UPCG sprovela među crnogorskim privrednicima, pokazalo je da je više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori tokom krize izazvane koronavirusom prekinulo rad, dok je 35 odsto djelimično poslovalo. Istraživanje je pokazalo i da je 23 odsto kompanija bilo u potpunosti operativno, od čega je 13 odsto organizovalo rad od kuće.

Iz UPCG su ocijenili da su teret krize najviše ponijela mikro i mala preduzeća, dok su velike kompanije pokazale značajno veću otpornost, pa su u najvećem procentu, 38 odsto, bile u potpunosti operativne.

Iz Ministarstva finansija su ove sedmice saopštili da je taj Vladin resor okončao postupak obezbjeđivanja pozajmice od 250 miliona EUR uz garanciju Svjetske banke (SB) vrijedne 80 miliona EUR.

Iz Ministarstva je objašnjeno da je zaključen kreditni aranžman sa Sindikatom banaka, čime je obezbijeđeno 250 miliona EUR od 350 do 400 miliona, kolika je procjena da će nedostajati državnoj kasi za sanaciju posljedica nastalih usljed pandemije.

“Iznos je već povučen i novac je u Crnoj Gori, tako da su obezbijeđena sredstva za finansiranje svih potreba iz budžeta. Dakle, ne postoji nikakva bojazan da bi moglo biti problema za realizaciju obaveza. Kredit je odobren na 12 godina, a kamata je 3,63 odsto”, precizirano je iz Ministarstva.

Taj Vladin resor, kako su naveli njegovi predstavnici, pregovara i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se obezbijedio ostatak nedostajućih sredstava.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović početkom sedmice je, povodom dvije godine od stupanja na tu dužnost, poručio da država treba da jednakom ozbiljnošću i efikasnošću nastavi suočavanje sa posljedicama pandemije koronavirusa, kako bi neminovni gubici ekonomije u ovoj godini bili svedeni na podnošljivu mjeru.

„Preduslov svemu je ažuran i sveobuhvatan odgovor države i biznisa na sljedeću fazu borbe sa posljedicama pandemije“, rekao je Đukanović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, kazala da se crnogorska ekonomija, od sticanja nezavisnosti, dinamično mijenjala i da se dosljedno gradila slika poželjne i stabilne investicione destinacije, što je dovelo do toga da ukupni priliv stranih direktnih investicija pređe sedam milijardi.

„To ne znači da treba da se zavaravamo da je put bio idealan, jer je bilo i loših privatizacija, nesolidnih partnera i nerealizovanih investicija, ali pažljivo odabrani razvojni pravac i izuzetno dobar ukupni rezultat doveo nas je u poziciju da iz tih problema izvučemo pouke i iskoristimo potencijale“, saopštila je Sekulić.

Najčitanije