fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet u junu znatno manji

Promet u junu znatno manji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u junu je iznosio 371,35 hiljada EUR i bio je oko 87 odsto manji nego u maju.

„U poređenju sa junom prošle godine, promet je manji 66 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 16,88 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 77 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 22 dana trgovanja u junu su zaključene 153 transakcije. Od ukupnog broja transakcija, 64 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

„Trgovinom akcijama 25 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 336,05 hiljada EUR prometa ili 90 odsto ukupnog i zaključene su 144 transakcije“, dodaje se u Biltenu.

U junu trgovinom akcijama fondova sklopljeno je sedam poslova, što predstavlja oko pet odsto od ukupnog broja i ostvaren promet od 1,46 hiljada EUR.

Oko 77 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama Jugopetrola, Hipotekarne banke, Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza, Luke Bar i Absolute-a.

Najveći rast cijene u junu, od 18 odsto, zabilježile su akcije kompanije HTP Mimoza. Dionice emitenta Mermer Danilovgrad zabilježile su najveći pad vrijednosti, od 88 odsto.

Indeks MNSE10 porastao je u junu 0,01 odsto i posljednjeg dana trgovanja imao je vrijednost od 710,19 poena. MONEX je u junu zabilježio rast od 0,17 odsto na 10.259,15 bodova.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana juna iznosila je 3,38 milijardi EUR i bila je 2,82 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu