20 C
Podgorica
October 19, 2020.
Naslovnica MINA Business Proizvođačima isplaćena bespovratna podrška

Proizvođačima isplaćena bespovratna podrška

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je do danas, u okviru ovogodišnjih mjera za razvoj povrtarstva i ratarstva, isplatila 1,14 miliona EUR bespovratne podrške za 1,42 hiljade poljoprivrednika iz 21 opštine.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saošteno je da je u zahtjevnim uslovima pandemije Covid- 19, obezbijeđena stabilnost tržišta.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, rekao je da se i ti, novi rezultati, predstavljaju na terenu, kao i da je posebno značajno što su ostvareni u doba pandemije koronavirusa koja širom svijeta ostavlja teške posljedice po zdravlje i živote ljudi i ekonomije.

„Danas smo zajedno na terenu, sa vrijednim domaćinima. Za protekle tri i po godine, ovo je naš 301. susret sa izazovima, planovima, sugestijama i rezultatima vrijednih proizvođača i preduzetnika na terenu širom Crne Gore, na njihovim adresama. Na adresama na kojima smo uvijek vodili otvorene razgovore i u fazi planiranja i realizacije dogovorenog i u fazi predstavljanja ostvarenih rezultata“, kazao je Simović na press konferenciji održanoj na imanju poljoprivrednog proizvođača Radomira Dobrovića, u selu Bistrica.

Konferenciji je prisustvovala i predsjednica gradske opštine Golubovci Tanja Stajović.

Kroz javni poziv za podršku povrtarstvu za ovu godinu podržano je ukupno 438 proizvođača iz 16 opština, koji su uložili skoro milion EUR i ostvarili bespovratnu podršku od 413 hiljada EUR. Ulaganja su se odnosile na kupovinu sjemena, rasada, folije, dok je podrška iznosila od 40 do 50 odsto.

Oko 28 odsto ili 122 korisnika podrške su iz gradske opštine Golubovci. Oni su za ulaganja vrijedna oko 247 hiljada EUR ostvarili bespovratnu podršku od 107 hiljada EUR.

Poljoprivredni proizvođači iz susjedne opštine Tuzi ove godine, njih 174 ili 39,7 odsto od ukupnog broja podržanih, uložili su 471 hiljadu EUR i ostvarili podršku od 193 hiljade.

„Golubovci i Tuzi zajedno imaju 296 korisnika podrške, odnosno 68 odsto od ukupnog broja, sa ulaganjima od 718 hiljada EUR i podrškom od 300 hiljada. Ove godine vrijedni proizvođači su zasnovali proizvodnju povrća na oko 750 hektara od čega 45 hektara pod plastenicima“, saopštio je Simović.

Samo kroz tu mjeru podrške, u periodu od 2017. do ove godine, kako je dodao, realizovane su investicije u povrtarstvu vrijedne 3,9 miliona EUR za koje je isplaćena bespovratna podrška od oko 1,7 miliona, a preko 70 odsto korisnika te podrške je sa područja Golubovaca i Tuzi.

Simović je, govoreći o izazovima koje je donijela pandemija, kazao da je Vlada pažljivo pratila i analizirala izazove sa kojima su se suočavali poljoprivredni proizvođači i preduzetnici i u okviru drugog paketa mjera donijela poseban set podrške namijenjen poljoprivredi, vrijedan 17 miliona EUR.

„Uspjeli smo da sačuvamo stabilnost tržišta i u ovim zahtjevnih uslovima. Početkom juna, kada je došlo do zasićenja tržišta krompirom i lubenicom, Ministarstvo je preventivno reagovalo i pokrenulo mjeru Intervencija na tržištu koja podrazumijeva povlačenje, skladištenje i pomoć u distribuciji viškova proizvoda, čime je obezbijeđena stabilnost tržišta i sa aspekta cijena i ponuđenih količina, a samim tim i spriječeni poremećaji“, rekao je Simović.

On je saopštio i da su pronađena i alternativna tržišta za izvoz lubenice, čime je domaće dodatno rasterećeno.

„Ove godine je do danas izvezeno oko dvije hiljade tona lubenice, što je uvećanje u odnosu na prošlu godinu za 84 odsto. Uvoz paradajza je smanjen 37 odsto, kupusa 55 odsto, salate 75 odsto, krastavca 30 odsto i tikvice 45 odsto. Dakle, nije bilo poremećaja koji su mogli dovesti u pitanje održivost proizvodnje i značajno ugroziti dohodak proizvođača“, poručio je Simović.

On je podsjetio da je jedna od mjera u okviru drugog paketa podrške bila i avansna isplata 80 odsto direktnih plaćanja u stočarstvu i biljnoj proizvodnji u iznosu od 3,3 miliona EUR, koja je realizovana još 30. aprila.

„Prema riječima proizvođača ova podrška je došla u pravo vrijeme i pomogla im da održe svoju proizvodnju u ovom izazovnom vremenu. Stalna komunikacija koju ostvarujemo sa domaćinima na terenu, bila je dragocjena u prepoznavanju svih izazova i kreiranju mjera za njihovo prevazilaženje“, kazao je Simović.

On je najavio i da će narednih dana proizvođači dobiti i preostalih 20 odsto direktne podrške za biljnu proizvodnju, za šta je iz Agrobudžeta opredijeljeno još dodatnih preko 200 hiljada EUR.

Simović je podsjetio da je Vlada, na osnovu brojnih i obimnih analiza i sagledavanja potreba, potencijala i komparativnih prednosti, u okviru trećeg paketa ekonomskih mjera kreirala koncept brzih prodora u poljoprivredi, čijom će realizacijom crnogorska poljoprivreda u značajnoj mjeri zadovoljiti domaće potrebe za hranom.

„Na taj način iskoristićemo naše brojne izdašne potencijale i stvoriti uslove za dalji razvoj u oblasti poljoprivrede, dalje snaženje konkurentnosti i otvaranje brojnih radnih mjesta. To su nove šanse za brojne proizvođače i preduzetnike i siguran sam da će ih oni odlučno iskoristiti za svoj i napredak naše države“, poručio je Simović.

Najčitanije