fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProgram Evropa sad dobio pozitivne ocjene u EU

Program Evropa sad dobio pozitivne ocjene u EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni dao je snažnu podršku Vladinom programu Evropa sad, saopštili su ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, Jakov Milatović i Milojko Spajić u Briselu.

Oni su se sa Gentilonijem sastali danas u Briselu gdje je crnogorskoj delegaciji upućena snažna poruka podrške za razvojne projekte koji, između ostalog, obuhvataju jednu od ključnih reformi u Crnoj Gori, Evropa sad.

Gentiloni je pohvalio napore Crne Gore u pogledu stabilizacije javnih finasija.

On je kazao da je bio veliki izazov za vlasti u Crnoj Gori da adekvatno odgovore padu ekonomske aktivnosti, koji je bio najveći u Evropi za prošlu godinu, i apostrofirao značaj mjera podrške koji je crnogorska Vlada usvojila kao pomoć privredi i građanima, što je itekako uticalo na oporavak turističke privrede. Komesar je takođe iskazao podršku Vladi Crne Gore na putu evropskih integracija.

Milatović je kazao da su posjetu Briselu započeli sa nekadašnjim predsjednikom Vlade Italije i sadašnjim komesarom za ekonomiju u okviru Evropske komisije, Paolom Gentilonijem.

“Bio je jako zadovoljan sa dostignućima koje smo mu prezentovali, a koja se tiču ekonomskog oporavka u Crnoj Gori i jednog velikog dijela strukturnih reformi koje smo u prethodnih deset mjeseci uspjeli da realizujemo. Takođe, sastanak je bio dobra prilika da diskutujemo o jako ambicioznim planovima koji ova Vlada ima za naredni period. Prezentovali smo mu program Evropa sad i dobili smo snažnu podršku”, rekao je Milatović nakon sastanka.

U toku razgovora Spajić je komesara upoznao sa programom Evropa sad, čiji je cilj da kroz set poreskih politika obezbijedi dominaciju socijalne pravde i bolji životni standard svih građana Crne Gore.

“Projekat Evropa sad je dobio podršku od Gentilonija i drago nam je da je ponudio čak i konkretne stvari, kao što je tehnička podrška iz njegovih direktorata. Vraćamo se u Crnu Goru sa nekim konkretnim stvarima iz Brisela”, rekao je Spajić nakon sastanka.

Kako je naveo, dobili su pohvale i za pristup u pravljenju političkog konsenzusa oko ovog pitanja.

“Ovo je jedno pitanje gdje se Crna Gora može okupiti, sa različitih političkih spektruma i mislimo da je dobra prilika da se desi presedan koji se i desio tokom sjednice Socijalnog savjeta, gdje smo imali i sindikate i predstavnike privrede, a koji su zajedno podržali ovaj program”, kazao je Spajić.

On je rekao da se nada da će parlamentarci sa svih strana podržati program Evropa sad i misle da će to biti presedan koji će Crnu Goru da uvuče u jedan poces ubrzanog pristupanja Evropskoj uniji.

Prenoseći utiske sa sastanka, Spajić je naveo i da su građani Crne Gore veoma zadovoljni zbog najavljenih reformi i da u stalnoj komunikaciji cijeli njegov tim dobija veliku podršku.

Prema njegovim riječima, upravo građanima i parlamentarnoj većini se šalje snažna poruka koju ne smiju ignorisati.

Milatović i Spajić će održati niz veoma značajnih sastanaka sa predstavnicima evropskih institucija na kojima će se razgovarati o planu budućeg razvoja Crne Gore, a koji za cilj imaju usklađivanje potencijala naše zemlje sa životnim standardom građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije