fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProgram Crna Gora odmah uzeti sa skepsom

Program Crna Gora odmah uzeti sa skepsom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neke senzacionalističke najave programa Crna Gora odmah, koji je predstavio premijer Zdravko Krivokapić, ipak bi trebalo uzeti sa dozom skepse, jer je riječ o velikom broju projekata za malo novca, saopštio je predstavnik Instituta Alternativa Marko Sošić.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da su predviđena 302 projekta, uključujuči i auto-put, a da je za njih, ukoliko se ne računa auto-put, planirano oko 200 miliona EUR, što, kako tvrdi, nije veliki iznos.

“Mi smo upozoravali i ranijih godina da je vrlo problematičan način na koji država upravlja tim malim iznosom budžeta, koji je planiran za kapitalne projekte. Čak je i Državna revizorska institucija (DRI) rekla da je način na koji biramo projekte vrlo problematičan”, rekao je Sošić, prenosi portal RTCG.

On je dodao da je od 117 novih projekata iz programa Crna Gora odmah, gotovo 75 njih, po ocjeni Ministarstva finansija, ima ispod polovine poena kojim se ocjenjuje njihova zrelost za finansiranje.

“To govori da biramo projekte koji su polupripremljeni. Šta je posljedica toga? Ulazimo u projekat koji traje godinama, a nema mu kraja. Troškovi se povećavaju, jer nijesu pravilno procijenjeni, a kako smo ušli u taj projekat, ne možemo ga ostaviti na pola”, kazao je Sošić.

On se nada da će se političari dogovoriti kad je u pitanja sudbina vlade, jer je neophodno imati budžet za narednu godinu, kakav god bio, da ne bi ušli u privremeno finansiranje.

Sošić je rekao da povećanje broja zaposlenih u kompanijama iz energetskog sektora za njih nije iznenađenje.

“Treba imati u vidu da Ministarstvo kapitalnih investicija prati samo 20 preduzeća na državnom nivou, a mi ih imamo gotovo 60. Tako da sve te podatke treba uzeti sa rezervom, imajući u vidu da postoje preduzeća, možda sa ne sa tolikim obrtom, ali koja nijesu ni pod čijim nadzorom”, naveo je Sošić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...