fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProglašeni pobjednici onlajn hakatona

Proglašeni pobjednici onlajn hakatona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Farmaceutska kompanija Hoffmann – La Roche i nevladino udruženje Digitalizuj.Me, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra, prethodnog vikenda su organizovali onlajn hakaton, na kojem su tri tima nagrađena.

Hakaton je imao za cilj da dodatno skrene pažnju šire zajednice na izazove sa kojima se susrijeću pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke, ali i uopšte na kvalitet zdravstvene zaštite žena.

Za Hakaton se prijavio 31 tim, a 12 najboljih je dobilo priliku da učestvuje na samom događaju. Timovi su vrijedno radili na razvoju svojih rješenja neprekidno više od 40 sati, od 19. novembra do 21. novembra, a u tom procesu su im podršku pružali mentori iz oblasti zdravstva, programiranja, dizajna, kao i pacijentkinja koja se već skoro pet godina bori sa ovom bolešću.

Nagradni fond Hakatona je iznosio deset hiljada EUR, a nagrađen je tim Dosta dobri momci koji čine Aleksandar Radanović, Danilo Zagarčanin, Gjovani Mirdita, Miloš Lakićević i Veljko Sekulić, koji je osvojio prvu nagradu u vrijednosti od pet hiljada EUR.

Za idejno rješenje nagrađen je i tim Interact koji čine Benjamin Dobardžić, Blerdijan Kolić, Tamara Pavlović i Vladimir Borović, koji je osvojio drugu nagradu u vrijednosti od tri hiljade EUR i tim BAM koji čine Dušan Vuletić, Kristina Orlandić, Nemanja Krsmanović, Teodora Benić i Zoran Mastilović, koji je osvojio treću nagradu u vrijednosti od dvije hiljade EUR.

Organizatori hakaona su kazali da je karcinom dojke na petom mjestu uzroka smrtnosti od malignih bolesti u svijetu, sa 685 hiljada umrlih godišnje. Kod žena sa malignim oboljenjima, jedna od četiri žene ima karcinom dojke. U Crnoj Gori je u prošloj godini registrovano oko 400 pacijenata novooboljelih od karcinoma dojke.

Svih 12 ekipa na Hakatonu imalo je isti cilj – da kreira digitalno rješenje u vidu aplikacije koju će koristiti pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke kako bi se omogućila adekvatna, pravovremena i kontinuirana komunikacija u periodu između terapijskih ciklusa i praćenje nakon završetka određenih terapijskih procedura sa ljekarom, odnosno zdravstvenim timom. Ovakav digitalni pomoćnik bi od naročite koristi bio pacijentkinjama koje žive van Podgorice.

Direktorica Roche Crna Gora, Marija Vukotić, kazala je da su rezultati rada timova nakon više od 40 sati rada bili impresivni i predstavljaju odličan primjer šta se sve može postići udruživanjem ljudi sa različitim vještinama uz intenzivan rad.

“Želimo da se zahvalimo svim učesnicima na velikom angažmanu i na sjajnim idejama u cilju pronalaženja adekvatnog rješenja izazova koji je postavljen kao zadatak, sa ciljem da se pacijentkinjama sa karcinomom dojke omogući adekvatna i pravovremena komunikacija sa zdravstvenim timom. Čestitamo još jednom timovima koji su se istakli sa najboljim rješenjima”, rekla je Vukotić.

Ona je kazala da je digitalno zdravlje posljednjih godina u velikoj ekspanziji, a naročito je tome doprinijela situacija sa aktuelnom pandemijom.

“Mi u Rocheu nastojimo da razvijamo i ulažemo u digitalna inovativna rješenja od kojih će svi pacijenti imati benefite. Vjerujemo da smo na ovaj način podigli svijest o mogućnostima digitalnog zdravlja u unaprijeđenju zdravstvene zaštite u Crnoj Gori i da je ovo prva od mnogih budućih inicijativa iz oblasti digitalnog zdravlja”, poručila je Vukotić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije