fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProduženje sezone glavni izazov turizma u regionu

Produženje sezone glavni izazov turizma u regionu

Budva, (MINA-BUSINESS) – Produženje turističke sezone u zemljama regiona jedan je od vodećih prioriteta i izazova u toj oblasti, ocijenjeno je na Forumu Strategije Evropske unije (EU) za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), koji se održava u Budvi.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, učestvovao je prvog dana foruma na panelu za tematsku oblast održivi turizam, na temu Rješavanje sezonalnosti u Jadransko-jonskoj regiji kroz razvoj održivog i visokokvalitetnog turističkog proizvoda.

Pored Radulovića, panelisti su bili ministar turizma i životne sredine Albanije, Blendi Klosi, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologija Slovenije, Eva Štravs Podlogar, kao i Jean-Pierre Halkin iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije (EK).

U uvodu u panel, moderatorka Sanja Čižmar iz EHL Consultinga iz Zagreba navela je da je u posljednjih 50 godina turizam na globalnom nivou postao jedan od najznačajnijih sektora ekonomije, a da su stope rasta turističkih dolazaka iznad prosjeka.

„Potencijalno najveća prijetnja turizmu je njegova sezonalnost, uz takozvani over-tourism“, navela je Čižmar.

Učesnici panela saglasili su se da je za smanjenje sezonalnosti važno više aspekata, prvenstveno unaprjeđenje hotelske ponude, bolja dostupnost destinacije i unaprjeđenje kvaliteta proizvoda.

„Diverzifikacija ponude je svakako jedan od prioriteta, a fokus treba biti na razvoju ponude bazirane na komparativnim prednostima naših destinacija, koja će zadovoljiti različite zahtjeve turista, uz rukovođenje principom održivosti“, navodi se u saopštenju.

Na panelu je ocijenjeno da je na rizik kojem su izloženi pojedini regioni zbog prevelikog pritiska turista, što ukazuje na neophodnost ustanovljenja efikasnijeg modela upravljanja destinacijom.

Radulović je, na marginama foruma, održao bilateralne sastanke s Klosijem i Podlogar, sa kojima je razgovarao o ostvarenim rezultatima u turizmu, prioritetima i planovima za naredni period, te o saradnji u regiji u različitim segmentima turizma.

Forum se održava u okviru crnogorskog predsjedavanja EUSAIR-om, a pod sloganom Integracija za ljude, razvoj za region.

Najčitanije