fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnološki sektor podstakao rast indeksa

Tehnološki sektor podstakao rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su nadoknadili veći dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su se oporavile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple i Microsoft.

Dow Jones je porastao 0,92 odsto na 34.314 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,05 odsto na 4.345 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 odsto na 14.433 boda, prenosi Hrportfolio.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora. Nakon što su dan prije cijene dionica Applea, Microsofta, Amazona i Alphabeta pale više od dva odsto, u utorak su porasle više od jedan odsto.

Dionica Facebooka poskupila je više od dva odsto, nakon što je dan prije zbog pada aplikacija te društvene mreže pojeftinila oko pet odsto.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše u finansijskom, komunikacionom i tehnološkom.

Zahvaljujući tome, S&P 500 i Nasdaq indeks odmakli su se od najnižih nivoa od jula, pri čemu je S&P sada udaljen od svog rekordnog nivoa, dostignutog početkom septembra, oko tri odsto.

Na najvećoj svjetskoj berzi posljednjih se dana trguje vrlo nesigurno. U utorak je bio četvrti dan zaredom kako je S&P 500 zabilježio pomake od oko jedan odsto, što je posljednji put zabilježeno u novembru.

To je posljedica rasta prinosa na američke državne obveznice, jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike Feda, s obzirom na to da je inflacija dostigla visoke nivoe, a privreda uglavnom oporavilo od koronakrize.

Rast prinosa na obveznice posljedica je takođe napornih pregovora u Vašingtonu o zaduživanju države, budžetu i povećanju poreza.

U Kongresu bi se ovih dana trebalo glasati o mjeri kojom bi se suspendovalo ograničenje državnog duga na 28,4 biliona USD, s obzirom da je država suočena s rizikom da neće moći plaćati svoje dugove za samo dvije sedmice.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,94 odsto na 7.077 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,05 odsto na 15.194 boda, a pariski CAC 1,52 odsto na 6.576 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije