Naslovnica MINA Business Produžiti Odluku o ograničenju izvoza šumskih drvnih sortimenata

Produžiti Odluku o ograničenju izvoza šumskih drvnih sortimenata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Odbora Udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore (PKCG) tražili su produženje odluke o privremenom ograničenju izvoza šumskih drvnih sortimenata, koja ističe u maju.

Iz PKCG su saopštili da privrednici traže da se ograničenje izvoza produži na što duži rok, jer je time u posljednje dvije godine značajno stabilizovano tržište drvnih sortimenata.

“Ako se ova odluka ne produži, pola pilana će se zatvoriti i izgubićemo veliki broj radnih mjesta”, poručili su članovi Odbora na sjednici.

Privrednici su apelovali na državu da što prije donese program gazdovanja šumama, dodijeli koncesije za korišćenje drvnih sortimenata za ovu godinu i produži ugovore sa drvoprerađivačima koji su istekli krajem prošle.

Na sjednici je, u cilju podsticanja proizvodnje peleta, predloženo da se inicira smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na sedam odsto.

“Predložena je organizacija sastanka u PKCG sa ministrima poljoprivrede, ekonomskog razvoja i finansija, u cilju rješavanja problema koji opterećuju sektor šumarstva i drvoprerade”, rekli su iz PKCG.

Predstavnici Odbora su ocjenili da je, u skladu sa isksutvom iz prethodnih godina, raspodjela državnih šuma na korišćenje preduzećima izazvala najveće probleme.

“Potrebno je uraditi novi pravilnik sa uslovima i kriterijumima za davanje državnih šuma na korišćenje, kojim bi sva preduzeća koja uredno izmiruju poreze i doprinose imala ravnopravne uslove na javnom pozivu i dobila količinu sirovine u odnosu na proizvodne kapacitete i broj zaposlenih radnika”, saopšteno je na sjednici.

Time bi se, kako smatraju, riješio problem raspodjele šuma na korišćenje, sirovina usmjerila prema proizvodnim pogonima, povećala proizvodnja i zaposlenost i zaustavila preprodaja sirovine.

Na sjednici je konstatovano da je situacija takva da se iz godine u godinu smanjuje broj zaposlenih radnika.

Neka preduzeća dobijaju više sirovine nego što im je potrebno za preradu, koju preprodaju, dok druga nemaju sirovine, zatvaraju kapacitete i otpuštaju radnike.

“U nekim opštinama, koje raspolažu značajnom drvnom masom, imamo zatvorene proizvodne pogone i svega nekoliko zaposlenih radnika, a sva drvna masa sa tog područja se izvozi”, rekli su članovi Odbora.

Oni smatraju da su neophodna investiciona ulaganja u preduzeća iz tih djelatnosti.

“Investiranjem u savremenu tehnologiju, odnosno u proizvodne linije sa modernom kompjuterskom opremom, postiže se optimalno iskorišćavanje, podizanje konkurentnosti i prisustvo na drugim tržištima. Takođe, potrebno je nastaviti sa kreditnom podrškom mikro, malim i srednjim preduzećima preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF)”, saopštili su iz PKCG.

Na sjednici je konstatovano da osnovni cilj u narednom periodu treba da bude povećanje broja preduzeća koja proizvodne programe i biznis planove zasnivaju ka finalnoj proizvodnji, izradi i plasmanu proizvoda veće vrijednosti i povećanju obima proizvodnje.

Na Odboru je zaključeno da treba nastaviti i ubrzati proces sertifikacije šuma po FSC standardima, čime se potvrđuju da su proizvodi šumarstva proizvedeni odgovornim gazdovanjem i da nije bilo nekontrolisane eksploatacije.

“Sa sertifikacijom šuma pomaže se domaćoj drvnoj industriji da izađe na zapadno tržište, gdje je uslov da drvo potiče iz sertifikovanih šuma, kojima se gazduje na održiv način”, saopšteno je na sjednici.

Predstavnici drvoprerađivačkog sektora su ocijenili i da epidemija koronavirusa narušava njihovo poslovanje i stvara ozbiljnu krizu, koja se odražava kroz povećanje zaliha, otkazivanje narudžbi i smanjenu likvidnost.

“Procjene budućeg poslovanja su takve da se očekuje pad narudžbi i tražnje, a time i pad cijena proizvoda od drveta”, kazali su iz PKCG.

Usljed smanjenog izvoza i pada cijena proizvoda od drveta zbog epidemije, Odbor Udruženja je Vladi predložio da u naredni paket mjera podrške tom sektoru odobri subvencije na zarade za šest mjeseci ove godine u iznosu od 50 odsto na zarade u bruto iznosu, kao što je isplaćeno za prošlogodišnji april i maj.

“Neophodno je urediti posebne dozvole za šumske kamione koji se koriste u pretovaru, po ugledu na zemlje okruženja”, zaključeno je na sjednici.

Najčitanije