fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška u dostizanju standarda dobrobiti životinja na farmama

Podrška u dostizanju standarda dobrobiti životinja na farmama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas poziv za dodjelu bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima koji se bave stočarstvom u dostizanju standarda dobrobiti životinja na farmama.

Iz Ministarstva je saopšteno da su opredijeljena sredstva podrške za unapređenje objekata za držanje stoke.

“Podrška se može koristiti za nabavku gumenih podloga za ležišta, boksova za telad, vezova za životinje, automatskih pojilica i druge opreme”, navedeno je u pozivu.

Rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje projekta je 6. april.

“Za podršku mogu konkurisati sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva, posjeduju najmanje tri uslovna grla, odnosno 30 ovaca, 30 koza, tri krave/bika ili 30 junica”, precizirali su iz Ministarstva.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi tri hiljade EUR, uz budžetsku podršku do 50 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do 1,5 hiljada EUR.

“Dodatnih pet odsto mogu ostvariti podnosioci zahtjeva koji su osigurani po osnovu poljoprivrede. Minimalna prihvatljiva investicija iznosi 500 EUR”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je dostizanje standarda dobrobiti životinja jedan od prioriteta u agrarnoj politici, sa ciljem uvođenja najviših EU standarda u poljoprivrednoj proizvodnji, a time i rasta konkuretnosti domaćih poljoprivrednih gazdinstava.

Najčitanije