NaslovnicaMINA BusinessOdabrana tri tima koja su osvojila po pet hiljada EUR

Odabrana tri tima koja su osvojila po pet hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U sklopu projekta Spark.me startap avantura proglašena su tri pobjednička tima koja su na onlajn takmičenju osvojila po pet hiljada EUR za realizaciju svojih rješenja.

Uz novčanu nagradu, pobjednicima će u toku naredna tri mjeseca biti obezbijeđena i dodatna mentorska podrška iz oblasti biznisa, programiranja i UX dizajna, sa namjerom daljeg razvoja ideja i ponovnog okupljanja na finalu Spark.me startap avantura takmičenja, gdje će se nadmetati za novčanu nagradu u iznosu do 15 hiljada EUR.

Pobjednički timovi su Egregium, BeBeep.me i Renergy Montenegro.

Tim Egregium, koji čine Maja Rolevski, Stefan Fuštar, Katarina Milačić, Ivona Vujošević i Luka Marković, je, zajedno sa mentorkom Jasnom Pejović, razradio i predstavio ideju o platformi koja sakuplja, klasifikuje i predstavlja podatke javnih uprava.

Tim BeBeep.me, sa Ivom Rašovićem, Petrom Sekulićem i Markom Lalićem, uz pomoć mentorke Vere Kovačević, je razradio i predstavio ideju o aplikaciji koja povezuje vozače i putnike i omogućava prevoz koji manje šteti životnoj sredini.

Tim Renergy Montenegro koji čine Lazar Šćekić, Mišo Kontić, Vuk Jovović i Maksim Kontić je, zajedno sa Markom Lekićem kao mentorom, razradio i predstavio ideju o platformi koja bi trebalo da pomogne u ocjeni isplativosti i pojednostavljivanju procedura ulaganja u obnovljive izvore energije.

Online takmičenje je održano od 23. do 25. jula, a u konkurenciji je bilo deset timova.

Projekat Spark.me startap avantura organizuju kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalnog domena .ME, i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstva ekonomskog razvoja.

Organizatori ističu da će u toku naredna tri mjeseca, dok finalisti prvog ciklusa budu radili na svojim projektima, biti organizovan još jedan ciklus takmičenja, u okviru kojeg će na isti način još deset timova dobiti priliku da razviju svoje ideje.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, kazao je da kompanija doMEn i ove godine nastavlja sa svojim društveno odgovornim projektima koji za cilj imaju jačanje ekonomije bazirane na znanju.

„Prošlogodišnji uspjeh donacijom u projekat Trguj.me nam je dokazao ono šta smo i pretpostavili – malim investicijama od 20 hiljada EUR moguće je postići velike rezultate i stvoriti nove kompanije. Koristeći priliku da kroz projekat Spark.me startap avantura nastavimo rad konferencije Spark.me, koja ove godine nije održana zbog pandemije novog virusa korona, opredijelili smo novčani fond of 60 hiljada EUR za najbolje timove i ideje“, rekao je Lešić.

Pri tome su, kako je dodao, otvorili vrata ne samo komercijalnim idejama već i društvenim projektima za dobrobit svih građana. Sjajan odaziv im je potvrdio da nijesu pogriješili.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, kazala je da UNDP vjeruje u socio-ekonomski razvoj Crne Gore i da podržavajući projekte poput ovog pomaže Crnoj Gori da iskoristi svoje resurse i nezamjenjivi potencijal.

„Stvaranje mogućnosti za mlade da se bave preduzetništvom svakako neće u potpunosti riješiti problem nezaposlenosti ove populacije, ali će doprinijeti ubrzanju ekonomskog razvoja i motivisati mlade da radije sami kreiraju poslovne prilike nego da tragaju za njima. Put od biznis ideje do realizacije podrazumijeva inovativnost, istrajnost, spremnost na rizik i učenje na greškama. Iako je početni kapital jedan od važnijih faktora, za pokretanje sopstvenog biznisa potrebna je i savjetodavna podrška i mentorstvo”, rekla je Gašparikova.

Ona je navela da su mladi takmičari pokazali da imaju preduzetničku energiju i viziju, a sada su dobili i priliku da zajedno sa mentorima razvijaju ideje kojima žele da riješe određeni društveni problem, biznis izazov ili ponude rješenje za što bržu digitalizaciju usluga javne uprave.

Zorana Popović iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija je zahvalila organizatorima na pozivu za saradnju u okviru Spark.me startap avantura projekta i čestitala svim takmičarima i njihovim mentorima na posvećenom radu, te kazala da se nada da će im saznanja stečena tokom radionice koristiti u budućnosti.

Iz Ministarstva su ohrabrili takmičare koji nijesu prošli dalje da ne odustaju i da nastave rad na razvoju svojih ideja, budući da u Crnoj Gori postoji sve veća potreba za razvojem različitih e-servisa i aplikacija. Pobjedničkim timovima su poručili da nestrpjivo čekaju da vide šta će spremiti u finalu i da će Ministarstvo nastaviti da prati i podržava njihov rad i rezultate.

Organizatori su podsjetili da će se tri pobjednička tima, po proteku tri mjeseca predviđenih za dodatnu mentorsku podršku, ponovo okupiti u finalu prvog ciklusa takmičenja na kojem će se nadmetati za novčanu nagradu od 15 hiljada EUR. U međuvremenu će biti organizovan i novi ciklus takmičenja koji će dati priliku još deset timova da prijave svoje ideje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije