fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi pad indeksa i rast prometa

Blagi pad indeksa i rast prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Blagi pad indeksa i 1,4 puta veći promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su agencije za kreditni rejting Standard&Poor’s (S&P) i Moody’s potvrdile ocjene za Crnu Goru.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je blago na 779,16 poena, a MONEX indeks neznatno na 11.235,98 bodova.

Promet, realizovan kroz 54 transakcije, iznosio je 318,24 hiljade EUR i bio je 1,4 puta veći od prošlosedmičnog.

Pale su akcije Instituta “Simo Milošević” osam odsto na 28 EUR, Hotelske grupe Budvanska rivijera 1,6 odsto na 6,3 EUR i Elektroprivrede 1,3 odsto na 3,67 EUR.

Rasle su akcije Jugopetrola 1,3 odsto na 10,85 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema blago na 62 centa. Dionice luka Kotor i Bar ostale su na prošlosedmičnom nivou od 7,65 EUR, odnosno 25,9 centi.

Trgovano je i akcijama Hipotekarne banke, Sveti Stefan hotela i Velike plaže, koje su u petak koštale 1,1 hiljadu EUR, 3,4 EUR i 8,5 EUR. Dionice Crnogorskog Telekoma na kraju sedmice su vrijedile 1,42 EUR, Jadran Perasta 2,45 EUR, Centra za liječenje, rekreaciju i odmor Igalo 3,12 EUR, UTIP-a Crna Gora 25 centi, Jadranskog brodogradilišta 30 centi i Vektra Boke 7,5 centi.

Promet akcijama fondova iznosio je 1,18 hiljada EUR, a trgovano je dionicama Trenda i Eurofonda, koje su u petak koštale 4,91 cent, odnosno 0,44 centi.

Na berzi je ove sedmice trgovano i državnim obveznicama, čiji je promet iznosio 79 hiljada EUR.

Ove sedmice su rejting agencije S&P i Moody’s potvrdile ocjene za Crnu Goru sa B+/B, odnosno B1, uz stabilne izglede zemlje, procijenivši da će stopa rasta crnogorske ekonomije premašiti očekivanja i da će za prošlu godinu iznositi oko 3,8 odsto.

Analitičari dvije rejting agencije očekuju da će ekonomski rast ostati snažan i u ovoj godini. Oni smatraju da su visoke stope rasta rezultat snažnog doprinosa sektora turizma u kojem je ostvareno 20 odsto više dolazaka u odnosu na 2018. godinu, kao i rasta u sektoru građevinarstva.

U izvještajima se pozdravlja realizacija i implementacija niza projekata u energetskom sektoru, uključujući modernizaciju elektrana, zajedno sa proizvodnjom električne energije koja ima sve veći fokus na zaštitu životne sredine i ulaganjima u solarne i vjetro elektrane.

Ove sedmice je neuspješnim proglašen tender za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen, jer Ministarstvu održivog razvoja i turizma do predviđenog roka nije stigla nijedna ponuda.

Rok za podnošenje ponuda bio 28. februar, a zahtjeve za otkup tenderske dokumentacije podnijele su podgoričke kompanije Novi Volvox i Zetagradnja.

Te kompanije su, kako je objašnjeno, u toku tenderskog postupka podnijele zahtjeve za produženje roka za dostavljanje ponuda, koje Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije prihvatilo, uz obrazloženje da su u pripremi tenderske dokumentacije cijenjene sve okolnosti i radnje koje je bilo potrebno obaviti u roku od 30 dana za pripremu ponude.

Svjetska tržišta su i ove sedmice bila pod uticajem strahovanja ulagača usljed širenja koronavirusa u svijetu. Iz Centralne banke (CBCG) je početkom sedmice saopšteno da se pomno i sa velikom pažnjom prati razvoj situacije i potencijalni uticaj epidemije na crnogorsku ekonomiju, srednjoročnu inflaciju, zdravlje i otpornost bankarskog sistema i finansijsku stabilnost.

„CBCG je spremna da, ukoliko se ukaže potreba, preduzme odgovarajuće ciljane mjere koje ima na raspolaganju, kako bi se, u mjeri objektivno mogućeg, uticalo na smanjenje rizika“, poručili su iz monetarne institucije.

Oni su dodali da aktuelna situacija u vezi sa epidemijom koronavirusa može predstavljati rizik koji utiče na projekcije ekonomskog rasta, kao i na performanse i funkcionisanje globalnih finansijskih tržišta.

Najčitanije