Naslovnica MINA Business Prioritet dati domaćim proizvodima

Prioritet dati domaćim proizvodima

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici mljekarske industrije iz Crne Gore uputili su molbu premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu poljoprivrede da im pomognu u teškoj situaciji, nastaloj zbog epidemije koronavirusa.

Prerađivači mlijeka pozvali su trgovinske firme da povećaju prodaju domaćih mliječnih proizvoda i ostalih prehrambenih artikala, dok od kupaca sa većim dugovanjima očekuju da izmire obaveze.

Direktorka nikšićke Mljekare Srna, Zorka Šljukić, u ime prerađivača mlijeka iz Crne Gore, pozvala je i potrošače da kupuju domaće mliječne i ostale proizvode, kako bi bila sačuvana proizvodnja u mljekarskoj industriji i preradi hrane i pića.

”U mljekarskoj industriji u Crnoj Gori trudimo se da pomognemo jedni drugima koliko možemo i otkupimo višak mlijeka, ali je sada to nemoguće zbog većih zaliha na lageru”, objasnila je Šljukić.

Ona je dodala da bi Mljekara Srna i još neki prerađivači izvezli sirovinu u zemlje regiona, bez obzira na cjenovnu nerentabilnost, ali da ni to nije moguće, jer su i kod njih zatrpani zalihama.

Šljukić je podsjetila da su zbog preventivnih mjera u državi zatvoreni ugostiteljski objekti, vrtići, škole, studentski domovi‚ zdravstveno-rekreativni centri i pojedina prodajna područja, kao Opština Tuzi, gdje su prodavali značajne količine mlijeka na dnevnom nivou.

”I pored naših napora, pronalaženja tehnoloških rješenja, pravljenja zaliha proizvoda koji imaju duži rok trajanja, teško ćemo održati kontinuitet otkupa, zbog smanjene potrošnje izazvane epidemijom koronavirusa i nemanja prostora za realizaciju gotovih proizvoda”, poručila je Šljukić.

U mljekarskom sektoru očekuju da će svi pokazati razumijevanja za nastalu situaciju kako bi bio omogućen redovan otkup sirovog mlijeka, čime bi se pomoglo i poljoprivrednim proizvođačima da lakše prebrode krizu, ali i da se sačuva domaća proizvodnja.

Najčitanije

Osudili uništavanje spomenika na Ravnom lazu

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je antidržavni čin uništavanja mermerne ploče...