Naslovnica Glavna vijest Prijeti pad državnih garancija za kredite za brodove

Prijeti pad državnih garancija za kredite za brodove

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državne garancije za kredite koje su prethodne vlade uzele za brodove Crnogorske i Barske plovidbe kod Exim banke i koje bi prema sadašnjem kursu iznosile 54 miliona EUR, mogle bi da padnu, pišu Vijesti.

Kinezi bi mogli da povuku iz budžeta Crne Gore oko 66 miliona USD, što je oko 54 miliona EUR prema sadašnjem kursu, bez kamata i eventualnih drugih troškova koje bi taj potez izazvao.

Do toga će, kako piše podgorički list, najvjerovatnije doći, jer Ministarstvo za kapitalne investicije i Vlada nemaju mogućnost da izmire rate u januaru, zbog rješenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) kojim je zabranjena isplata bilo kakve pomoći do okončanja dva ispitna postupka.

Ta informacija potvrđena je Vijestima iz više izvora u Vladi i AZK.

I ranije rate plaćane su uglavnom iz državnog budžeta.

Iz Vlade se u srijedu zvanično nijesu oglašavali u vezi da tim da li su završeni pregovori sa kineskom bankom o eventualnom odlaganju otplate obaveza.

Za januarsku isplatu rata za oba preduzeća dolazi 4,65 miliona USD, od čega za Barsku 1,95 miliona i za Crnogorsku plovidbu 2,7 miliona. Ukupan preostali dug iznosi 43 miliona za Barsku i 23 miliona USD za Crnogorsku.

Iz Vlade je najavljeno da će slučaj “plovidbe” biti predat i tužilaštvu.

AZK je ispitni postupak za Crnogorsku plovidbu pokrenuo 10. decembra prošle godine, a za Barsku plovidbu 18. januara ove godine. Kroz oba rješenja je od resornog ministarstva zatraženo da se obustavi sva dalja pomoć države tim kompanijama.

Dan nakon što je donijeto rješenje za Barsku plovidbu, Ministarstvo je uputilo dopis AZK-u u kojem se od agencije traži da im isti dan odgovori da li država Crna Gora ima mogućnost davanja pomoći i pod kojim uslovima dvijema brodarskim kompanijama, jer je srijeda bio posljednji rok kad se rate moraju platiti.

“Pokrenuti su ispitni postupci ocjene usklađenosti državne pomoći dodijeljene kompanijama Crnogorska i Barska plovidba i na snazi su privremene obustave dalje dodjele državne pomoći tim kompanijama do okončanja ispitnih postupaka. U ovom trenutku nije moguće prejudicirati ishod ispitnih postupaka i dati izjašnjenje o tome da li je već dodijeljena državna pomoć usklađena sa propisima o državnoj pomoći”, navodi se u odgovoru AZK Ministarstvu.

Agencija je kroz oba rješenja dala rok Ministarstvu da u roku od 30 dana dostavi sve raspoložive podatke potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći dodijeljene tim firmama.

Brodovi Barske plovidbe “Bar“ i “Budva“ su kupljeni 2012. godine, a isporučeni 2014. Ukupno su koštali 46,4 miliona USD.

Crnogorska plovidba je ugovor o kreditu sa Exim bankom za kupovinu dva broda “Kotor” i “21. maj” zaključila 2010. godine, a njihova cijena je bila 55,76 miliona USD.

Crnogorska plovidba je u potpunom vlasništvu države, dok je Barska plovidba u većinskom državnom vlasništvu.

Najčitanije

Remi Draškovića i Blagojevića

Podgorica, (MINA) - Internacionalni majstor Luka Drašković i velemajstor Dragiša Blagojević remizirali su u...

Radović u finalu