17.6 C
Podgorica
September 22, 2020.
Naslovnica Business Top Story Preskupi krediti za građane i privredu

Preskupi krediti za građane i privredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Krediti koji se odobravaju za građane i privredu preskupi su, bez obzira na postojanje velikog broja banaka u Crnoj Gori, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić.

“Mišljenja sam da su krediti koji se odobravaju i za građane i za privredu preskupi. Ili jednostavnije, razlika između kamate koju banke daju na depozite, čak i kada su ti depoziti oročeni, i onih koje uzimaju kao kamatu na kredite je još velika”, rekao je Sekulić agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, istina je da su te kamate manje nego što su bile ranije, ali su još visoke.

“Uz to, kamate na kredite su znatno veće nego što ih te iste banke naplaćuju u svojim matičnim državama”, saopštio je Sekulić.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, porasla je u septembru 0,01 procentni poen i iznosila je 6,17 odsto. Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa takođe je porasla 0,01 procentni poen na 5,6 odsto.

Sekulić je, komentarišući veći ostvareni profit banaka u devet mjeseci, kazao da ta činjenica govori o uvećanoj kreditnoj aktivnosti, kako građana tako i privrede.

“To je posljedica uvećane privredne aktivnosti, dobrog poslovnog ambijenta, ali i povećanog standarda i sigurnosti građana”, ocijenio je Sekulić.

Banke koje posluju na crnogorskom tržištu, njih 13, su za devet mjeseci ove godine ostvarile ukupan profit od 48,3 miliona EUR.

Invest banka Montenegro (IBM) i Atlas banka otišle su u stečaj u januaru, odnosno aprilu.

Najčitanije