fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredate aplikacije imaju potencijal od preko 300 miliona EUR

Predate aplikacije imaju potencijal od preko 300 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U programu ekonomskog državljanstva do sada je predato ukupno 700 aplikacija, što predstavlja potencijal od preko 300 miliona EUR, od čega je jedan značajan dio već u finansijskom sistemu Crne Gore, saopštio je direktor kancelarije Henley & Partners Montenegro Rade Ljumović.

Program ekonomskog državljanstva, koji je počeo 2020. godine, produžen je još ovu godinu, i tu odluku Ljumović smatra dobrom i ispravnom.

“Nakon stotinjak predatih aplikacija u 2020. godini, interes za naš program izuzetno je zaživio, o čemu svjedoči više od 600 aplikacija predatih od tri akreditovana agenta u prošloj godini. Tih, do sada, ukupno 700 aplikacija, predstavlja potencijal od preko 300 miliona EUR, od čega je jedan značajan dio već u finansijskom sistemu Crne Gore”, kazao je Ljumović za Pobjedu.

On je dodao da je trenutno, od tog novca, oko 160 miliona EUR na escrow računima kod crnogorskih banaka, koje čekaju na konačna odobrenja za aplikante koji prođu sve provjere.

Prema njegovim podacima, oko 75 odsto aplikanata bira sjever, a 25 odsto jug Crne Gore.

“Do sada su svi izlistani projekti u koje je moguće ulagati bili vezani za oblast turizma i potpadaju pod hotele visoke kategorije sa četiri ili pet zvjezdica. Na nama je da ih kao društvo prihvatimo, ponudimo dodatne mogućnosti za investicije i zadržimo. Takve aplikante bi svaka država svijeta željela za svoje državljane i sugrađane i u tome i jeste suština ovakvih programa, da to ne bude jedna transakcija, iako je i ona, kao što ste vidjeli, veoma značajna, nego da se efekti ovog programa multiplikuju”, smatra Ljumović.

Henley & Partners je svjetski lider u oblasti programa za sticanje prebivališta i državljanstva putem ulaganja. Kompanija je integrisana do visokog nivoa i kvalifikovani profesionalci rade u 35 kancelarija širom svijeta.

“Dakle, mi tek sada Crnu Goru stavljamo na mapu industrije, a u ovakvim programima potrebno je značajno vrijeme i ozbiljan marketing na svjetskom nivou, da se zainteresovanim aplikantima predstavi određeni potencijal. A naravno da kada to uspješno uradite, Crna Gora, sa svojom prirodom, položajem, ljudima, projektima, sama za sebe ima dovoljno jak magnetizam da privuče najkvalitetnije ulagače”, tvrdi Ljumović.

Program je, prema njegovim riječima, počeo “nezgodne” 2020. godine, kada je počela pandemija i trebalo je mnogo napora i strpljenja svim akterima da se uhodaju i da vide kako jedan ovako kompleksan sistem može da uspješno funcioniše.

Ljumović je naveo da su uslovi za aplikante slični, ali da ima promjena.

“Što se promjena tiče, one su uglavnom vezane za činjenicu da je aplikantima sada neophodno da pored dosadašnjih osnovnih kriterijuma, koji su podrazumijevali donaciju od 100 hiljada EUR namijenjenu za razvoj manje razvijenih područja na sjeveru i investiciju od minimum 250 hiljada EUR u projekte na sjeveru ili minimum 450 hiljada u projekte na jugu, dodatno doniraju još 100 hiljada EUR koji će biti namijenjeni Fondu za inovacije”, kazao je Ljumović.

On je dodao da ima još jedna promjena, a tiče se usklađivanja sa našom legislativom.

“Ranije to nije bilo moguće, a sada je omogućeno da apliciraju i vanbračni parovi, kao i životni partneri istog pola. U svakom slučaju, važno je da je ključni element kvaliteta programa, odnosno postupak provjere međunarodne podobnosti kandidata, ostao nepromijenjen”, rekao je Ljumović.

Procesne kancelarije Henley & Partners, koje se nalaze u Hong Kongu, Singapuru, Dubaiju, Kejptaunu, Cirihu, Londonu i Montrealu, su prve adrese kod kojih naši aplikanti dolaze i od kojih saznaju preliminarne informacije o programima u svijetu.

Najveći broj aplikanata, prema riječima Ljumovića, dolazi iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine, Južne Afrike i sa Srednjeg istoka.

“U top pet industrija koje apliciraju kod Henley & Partners su vlasnici biznisa, preduzetnici, finansijski stručnjaci, IT stručnjaci i specijalisti, tipa doktora medicine. Vezano za iskustva naše kompanije u Crnoj Gori, milijarderi čine nekoliko procenata aplikanata, 15 odsto čine oni čije je bogatstvo iznad 30 miliona EUR, a 35 odsto oni koji imaju pet do 30 miliona EUR”, precizirao je Ljumović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije