fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovoljnosti za privrednike i posjetioce NPCG

Povoljnosti za privrednike i posjetioce NPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni parkovi (NPCG) predložili su određene mjere podrške za privrednike koji obavljaju djelatnosti na prostoru tog javnog preduzeća i posjetioce zaštićenih područja, kako bi se značajno umanjile negativne posljedice poslovanja u ovoj godini.

Direktor NPCG, Elvir Klica, kazao je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), da je to preduzeće u svom domenu preduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi se sanirale posljedice izazvane epidemijom koronavirusa.

„NPCG je predložilo Operativnom timu za pomoć turističkoj privredi određene mjere podrške koje se odnose preduzeća, preduzetnike i one čija djelatnost direktno ili indirektno zavisi od turizma, odnosno od broja posjetilaca u NPCG‟, naveo je Klica.

On je, kako je saopšteno iz NPCG, kazao da je trećim setom mjera podrške privredi predloženo odobravanje popusta od 50 odsto na naknade za upotrebu plovila i splavarenje rijekom Tarom, jer će na taj način privrednici registrovani za obavljanje te djelatnosti biti konkurentniji, kao i one za upotrebu plovila i korišćenje vodnih površina u NP Skadarsko jezero u turističke svrhe.

“Predloženo je odobravanje popusta od 50 odsto i na naknade koje se odnose na stalne objekte koji pružaju prodajno-uslužne i druge turističke usluge, kao i one koje se odnose na privremene objekte”, dodao je Klica.

NPCG je predložilo Operativnom timu za pomoć privredi da se odobri umanjenje od 50 odsto za cijene godišnjih ribolovnih dozola za obavljanje privrednog i sportskog ribolova kako bi se ublažile posljedice i nastala šteta koju su pretrpjela lica koja se bave ribolovom u NP Skadarsko jezero.

NPCG je, u vezi sa tim predlogom mjere, dobilo saglasnost od Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Klica je na sjednici, odražnoj u ponedjeljak, istakao i povoljnosti koje očekuju posjetioce zaštićenih područja.

„U okviru kampanje Priroda je moj dom pripremili smo niz povoljnosti za naše građane uključujući posebno dizajnirane besplatne ulaznice za oko 70 hiljada učenika osnovnih škola na teritoriji Crne Gore, Godišnju ulaznicu u sve nacionalne parkove po cijeni sa popustom od 50 odsto koja iznosi 13,5 EUR i koja će biti dostupna od 1. jula,“ precizirao je Klica.

On je naveo da godišnja ulaznica pruža mogućnost domaćim građanima da ostvare neograničen broj ulazaka u svih pet crnogorskih nacionalnih parkova u toku jedne kalendarske godine.

Klica je kazao da su i naknade za rafting snižene i da NPCG očekuje veću zainteresovanost domaćih turista za jednu od najinteresantnijih turističkih ponuda.

NPCG su, kako je ocijenio, posljednjih godina bilježili izuzetne rezultate kada je u pitanju ukupni turistički promet.

„Prošle godine, NPCG su ostvarili rekordnu posjećenost od oko 600 hiljada posjetilaca. U poređenju sa 2017. godinom, broj posjetilaca je povećan gotovo 80 odsto, odnosno sa 320 hiljada na 600 hiljada posjetilaca,‟ kazao je Klica.

Prema njegovim riječima, uspješan bilans rezultat je veoma dobre promocije na međunarodnom tržištu, uvođenja novih oblika promocije i marketinga, izrade novog web sajta i mobilne aplikacije, instaliranja i uvođenja novog sistema online naplate ulaznica, bolje organizacija naplate ulaznica.

Najčitanije