fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisali sporazum o saradnji

Potpisali sporazum o saradnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) i Udruženje raftera i stanovništva Nacionalnog parka (NP) Durmitor potpisali su danas sporazum o saradnji u cilju zajedničkog djelovanja na podizanju kvaliteta turističkih usluga, volorizacije prirodnjih ljepota rijeke Tare i očuvanje tog područja.

Sporazum su, kako je saopšteno iz NPCG, potpisali direktor tog preduzeća, Elvir Klica, i predsjednik Udruženje raftera i stanovništva NP Durmitor, Veljko Ostojić.

Ostojić je kazao da zajedničkim aktivnostima sa rafterima žele da doprinesu efikasnoj promociji tog područja i aktivnog odmora u prirodi, kao i da se planiraju zajedničke prezentacije na turističkim sajmovima kada se za to steknu uslovi.

„Članovi Udruženja će, osim promotivnih, organizovati i aktivnosti u cilju poboljšanja zaštite i očuvanja tog područja, kao i zajedničke ekološke akcije čišćenja, koje doprinose održivom razvoju i očuvanju prirode”, rekao je Ostojić i dodao da Udruženje ima 12 članova, odnosno firmi sa područja Žabljaka, Kolašina, Mojkovca i Pljevalja.

Sporazumom je, između ostalog, predviđeno da NPCG omoguće Udruženju raftera izvođenje praktične nastave i obuke za skipera, do pet osoba godišnje, bez plaćanja naknade za ulazak u NP Durmitor i za rafting.

Članovi Udruženja raftera će, kako je dogovoreno, za vrijeme splavarenja preduzimati sve potrebne mjere u cilju zaštite voda, te odlaganja otpada na mjesta koja su za to predviđena.

Klica je podsjetio da je NPCG, u okviru trećeg seta mjera podrške privredi, predložilo odobravanje popusta od 50 odsto na naknade za upotrebu plovila i splavarenje rijekom Tarom, kako bi privrednici registrovani za obavljanje te djelatnosti bili kokurentniji i da bi što veći broj domaćih posjetilaca imao priliku da uživa u raftingu i splavarenju Tarom.

„Zahvaljujući tim, kao i ukupnim mjerama koje je NPCG predložilo Operativnom timu za pomoć privredi, očekujemo da će značajni broj turista uživati u aktivnom odmoru u zaštićenoj prirodi ove ljetnje turističke sezone‟, rekao je Klica.

Najčitanije